Фото ілюстративне. Джерело: СБУ

СБУ відкрила провадження у справі про падіння літака Іл-76 у Бєлгородській області

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області. Йдеться про порушення законів і звичаїв ведення війни.

Про це повідомив "РБК-Україна" з посиланням на власні джерела в СБУ.

"Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом падіння літака Військово-космічних сил Російської Федерації "Іл-76" у Бєлгородській області. Розслідування здійснюється за статтею 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни)", — повідомили виданню.

Наразі Служба безпеки України проводить комплекс заходів для з’ясування усіх обставин падіння літака. Досудове розслідування триває.

Учора під час традиційного вечірнього відеозвернення президент Володимир Зеленський прокоментував авіатрощу російського літака Іл-76 у Бєлгородській області. Гарант наголосив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні.

Що відомо про падіння літака Іл-76 у РФ

У середу, 24 січня, в Росії впав військовий літак Іл-76. Авіакатастрофа сталася у Бєлгородській області Російської Федерації. Точної причини авіатрощі у Росії поки не розкривають.

Водночас російські пропагандисти почали вигадувати свої "версії". У міноборони РФ заявили, що літак упав, але нібито "на борту перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє осіб, які супроводжували.

Своєю чергою, омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на заяву Росії про те, що літак Іл-76, який упав у Бєлгородській області, нібито перевозив українських військовополонених. Він закликав не розповсюджувати фейки до офіційних заяв.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вимагає провести термінове засідання Ради безпеки ООН у зв'язку з падінням військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ. Лавров заявив, що обставини катастрофи ще встановлюються, але українська сторона на Раді безпеки ООН "могла б розповісти, як усе це сталося".

Нагадаємо, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зробили висновок, що Росія прагне викликати сумніви Заходу щодо продовження військової допомоги та невдоволення в Україні. Для цього всіма пропагандистськими методами використовує катастрофу літака Іл-76 в Бєлгородській області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.01.2024 11:58