Літак Іл-76. Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Сумніви та невдоволення: в ISW пояснили, як Росія хоче використати катастрофу Іл-76

Росія прагне викликати сумніви Заходу щодо продовження військової допомоги та невдоволення в Україні. Для цього всіма пропагандистськими методами використовує катастрофу літака Іл-76 в Бєлгородській області.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Російські суб’єкти інформаційного простору використовують катастрофу Іл-76 для того, щоби посіяти внутрішнє невдоволення в Україні та підірвати бажання Заходу продовжувати надавати військову підтримку Україні", — йдеться в повідомленні.

В ISW додали, що голова оборонного комітету Держдуми Росії Андрій Картаполов заявив, що Україна навмисно збила Іл-76, знаючи, що на борту перебували українські військовополонені, та закликав призупинити всі обміни військовополоненими на невизначений термін.

Заступник голови Радбезу Росії Дмитро Медведєв звинуватив українців у "внутрішньополітичній боротьбі", а міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав до термінового скликання засідання Радбезу ООН і звинуватив Україну в тероризмі.

Аналітики вважають, що такі російські звинувачення частково мають на меті посіяти невдоволення в Україні та посилити недовіру до українського уряду, що узгоджується з іншими російськими інформаційними зусиллями, спрямованими на ослаблення України всередині країни.

В ISW зауважили, що обмін військовополоненими є чутливим питанням як для Росії, так і для України, і риторичні згадки про військовополонених передбачувано викликають емоційну реакцію.

Крім того, російські офіційні особи зробили необґрунтовані заяви про те, що Україна збила Іл-76 американськими або німецькими ракетними системами, ймовірно, в спробі відмовити західних партнерів України від надання Україні критично важливих систем протиповітряної оборони, необхідних для подальшої оборони України.

Що відомо про падіння літака Іл-76 у РФ

У середу, 24 січня, в Росії впав військовий літак Іл-76. Авіакатастрофа сталася у Бєлгородській області Російської Федерації. Точної причини авіатрощі у Росії поки не розкривають.

Водночас російські пропагандисти почали вигадувати свої "версії". У міноборони РФ заявили, що літак упав, але нібито "на борту перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє осіб, які супроводжували.

Своєю чергою, омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на заяву Росії про те, що літак Іл-76, який упав у Бєлгородській області, нібито перевозив українських військовополонених. Він закликав не розповсюджувати фейки до офіційних заяв.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вимагає провести термінове засідання Ради безпеки ООН у зв'язку з падінням військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ. Лавров заявив, що обставини катастрофи ще встановлюються, але українська сторона на Раді безпеки ООН "могла б розповісти, як усе це сталося".

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський прокоментував авіатрощу російського літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ, яка відбулася 24 січня. Гарант наголосив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.01.2024 07:33