Фото6 СБУ

СБУ ліквідувала нові ухилянтські схеми: серед організаторів — екс-радник глави адміністрації Януковича

Служба безпеки України ліквідувала три нові схеми ухилянтів у різних регіонах нашої держави. Серед організаторів виявився колишній радник глави адміністрації Віктора Януковича.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

За даними силовиків, СБУ заблокувала ще три схеми ухилення від мобілізації та незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку. У результаті комплексних заходів у різних областях України затримано організаторів оборудок. Серед них — колишній радник глави адміністрації Януковича та посадовець військово-лікарської комісії, які з кожного ухилянта заробляли до 10 тисяч доларів США.

"За гроші фігуранти сприяли втечі потенційним призовникам за кордон в обхід контрольно-пропускних пунктів або на підставі підроблених документів", — йдеться у повідомленні СБУ.

У Києві нейтралізовано злочинну групу, яка вивозила ухилянтів до Євросоюзу під виглядом водіїв міжнародних пасажирських перевезень. На чолі угруповання був житель столиці, який з 2012 і до початку 2014 року обіймав посаду радника глави адміністрації президента-втікача.

"Для реалізації схеми експосадовець оформлював своїх клієнтів на підконтрольну компанію-перевізника та реєстрував їх у системі "Шлях" як водіїв закордонних рейсів", — пишуть у відомстві.

На Закарпатті викрито посадовця місцевої військово-лікарської комісії, який продавав ухилянтам фіктивні медичні висновки про непридатність до служби за станом здоров’я. Надалі клієнти фігуранта планували виїхати за межі України як "списані" з військового обліку.

"Співробітники СБУ затримали посадовця ВЛК під час передачі йому частини неправомірної вигоди", — пишуть в СБУ.

На Тернопільщині військова контррозвідка СБУ ліквідувала ще один канал нелегальної міграції. До його організації причетна волонтерка місцевого благодійного фонду та один із мешканців регіону. За грошову "винагороду" вони довозили ухилянтів до кордону з європейською країною, а далі показували їм обхідні маршрути лісовими стежками.

"Співробітники української спецслужби затримали обох фігурантів при спробі нелегального переправлення за межі України декількох втікачів від мобілізації", — додали в СБУ.

Там також наголосили, що організаторам оборудок та їхнім спільникам загрожує до 10 років в'язниці з конфіскацією майна.

Нагадаємо, на початку грудня Служба безпеки України заблокувала ще три канали незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Затримано керівника районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.01.2024 16:40