Фото: СБУ

В Україні ліквідували три нові схеми для ухилянтів: затримано керівника районного військкомату

Служба безпеки України заблокувала ще три канали незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Затримано керівника районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Правоохоронці встановили, що фігуранти за гроші потенційним призовникам виїхати до Євросоюзу на підставі підроблених документів і таким чином уникнути мобілізації. Вартість таких "послуг" оцінювали від п'яти до 12 тисяч доларів США. Сума залежала від регіону, терміновості втечі та "об’єму гаманця" у клієнта.

Зокрема, у Львівській області військова контррозвідка СБУ затримала керівника одного з районних військкоматів, який переправляв ухилянтів за кордон, як перевізників гуманітарних вантажів для ЗСУ. 

"Використовуючи власні зв’язки, посадовець вносив персональні дані військовозобов’язаних до інформаційної системи "Шлях" як професійних водіїв міжнародних рейсів", — уточнили в СБУ.

Водночас в Одесі ще одну "схему" організував місцевий житель, який продавав ухилянтам висновки військово-лікарської комісії про фейкову непридатність до служби за станом здоров’я. Для виготовлення фальшивок ділок використовував спільників у військкоматі та серед посадовців ВЛК.

Також у Дніпрі викрито трьох учасників злочинної групи, які продавали ухилянтам підроблені довідки про непридатність до служби за станом здоров’я. Для виготовлення фальшивок ділки використовували власні зв’язки в одному з місцевих військкоматів обласного центру.

"За всіма викритими фактами триває розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до дев'яти років тюрми з конфіскацією майна", — резюмували правоохоронці.

Нагадаємо, на кордоні зі Словаччиною затримали провідника та п'ятьох громадян України, які намагалися втекти за кордон. Порушники мали сказати контрольне слово "картопля" під час посадки в автомобіль, яким їх мали доправити до кордону зі Словаччиною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.12.2023 13:59