На Дніпропетровщині екс-комунальники постануть перед судом за розкрадання 30 млн. грн.

14 ЛИСТОПАДА 2017 15:46

Колишні посадовці організували злочинну схему, за допомогою якої вивели через фіктивні фірми кошти комунальних підприємств. Наразі кримінальне провадження відносно 5-ти обвинуваченихскеровано до суду, повідомляє TrueUA.

«Оперативники Управління захисту економіки в Дніпропетровській областіНацполіції та слідчі обласної прокуратури встановили та задокументувализлочинну схему привласнення коштів, а також слідчим шляхом довели причетність колишніх керівників 3-х комунальних підприємств «А», «Б», «С» та комерційної структури до скоєння даного злочину», – йдеться на сайті НПУ.

За даним фактом було відкрито кримінальне провадження.

Зазначається, що злочинна схема розкрадання коштів складалася з кількох етапів. Спочаткукомунальне підприємство «А» у якості погашення дебіторської заборгованості отримало від підприємств «Б» та «С» векселя на суму 30 мільйонів гривень. Відповідно до чинного законодавства їх передача без попереднього погодження, в даному випадку, з обласною радою забороняється. Крім того, у законі чітко зазначені випадки передачівекселів. Таким чином, передача векселів була заздалегідь незаконною.

В подальшому комунальним підприємством «А» зазначені векселя булопередано комерційній структурі в обмін на інвестиційні сертифікативенчурного фонду, які не мають грошового підтвердження. Тобто, замістьвекселів на суму у десятки мільйонів гривень, комунальне підприємствоотримує так звані «сміттєві папери».

Заключним етапом злочинної схеми було пред’явлення товариством векселіву якості оплати комунальним підприємствам «Б» та «С». Упродовж кількохднів після їх пред’явлення комерційна структура одержує на свій рахунок 30 мільйонів гривень. Для того, щоб конвертувати кошти у готівку переводятьїх на рахунки підприємств з ознаками фіктивності як фінансову допомогу.

Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від 7-ми до 12-ти років.

Події, 14.11.2017 15:46