Кадр із фільму "Тіні забутих предків"

На фестивалі російського кіно у Парижі показали "Тіні забутих предків": Україна оголосила протест

На фестивалі російського кіно у Франції, який присвячений пам’яті опозиціонера Олексія Навального, показали фільм "Тіні забутих предків" режисера Сергія Параджанова. Його представили як частину "російської культури".

Про це повідомило посольство України у Франції, передає "Укрінформ".

"Культура продовжує цинічно використовуватися для легітимізації російської агресії. Відомо, що роками цей фестиваль "російського фільму" спирався на підтримку російської влади. Очевидно, що, незважаючи на ніби формальну зміну акцентів організаторами, їх методи багато в чому залишаються незмінними", — наголосили у посольстві.

Відтак, посольство надіслало звернення до міністерства культури Франції, в якому висловило обурення та протест щодо такого привласнення організаторами фестивалю української кінематографічної спадщини. До того дипломати закликали французьку владу розібратися з ситуацією та відновити справедливість.

Згідно з програмою фестивалю, показ фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" відбувся 10 березня у кінотеатрі Le Balzac. Загалом у межах фестивалю показують фільми, зняті як у часи СРСР, так і сучасні стрічки.

Нагадаємо, що українська документальна стрічка "20 днів у Маріуполі", режисером якої є Мстислав Чернов, отримав "Оскар 2024" в номінації "Найкращий документальний повнометражний фільм". Це перша кінонагорода для України за весь час проведення премії.

Згодом стало відомо, що зі скороченої міжнародної телеверсії 96-ї Церемонії вручення нагород премії "Оскар" організатори вирізали номінацію "Найкращий повнометражний документальний фільм", у якій переміг фільм "20 днів у Маріуполі" українського режисера Мстислава Чернова.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.03.2024 17:04