Обкладинка фільму "20 днів у Маріуполі"

Перший "Оскар" в історії України: "20 днів у Маріуполі" став "Найкращим документальним фільмом"

Українська документальна стрічка "20 днів у Маріуполі", режисером якої є Мстислав Чернов, отримав "Оскар 2024" в номінації "Найкращий документальний повнометражний фільм". Це перша кінонагорода для України за весь час проведення премії.

Про це повідомляє TrueUA із посиланням на трансляцію церемонії нагородження. На сцену разом із Мстиславом Черновим піднялися фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василиса Степаненко, які разом із режисером працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році.

Під час промови Мстислав Чернов подякував усім, хто працював над фільмом. Він зазначив, що "хотів би, аби цей фільм ніколи не довелося знімати".

Оскар

Мстислав Чернов, Євген Малолєтка, Василиса Степаненко під час отримання премії "Оскар". Скріншот з відео

"Це перший Оскар в українській історії. Напевне, я буду першим режисером, який скаже це тут: я хотів би, щоб цього фільму не було. Я хотів би, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста. Я б віддав цю нагороду за те, щоб Росія не вбивала моїх земляків, звільнила всіх українських військових і цивільних, які зараз в тюрмах. Але я не можу змінити минуле. Але усі ми можемо зробити так, що правда переважить. І люди Маріуполя та інші, які віддали своє життя ніколи не будуть забутими. Тому що кінематограф формує спогади, а спогади формують історію. Тож дякую вам всім, дякую Україні! Слава Україні!" — наголосив він.

Усі присутні у глядацькому залі аплодували режисеру стоячи.

Фільм "20 днів у Маріуполі"

Стрічка розповідає про перші тижні бойових дій в оточеному Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року.

Фільм було створено 2023 року у співпраці Associated Press та Frontline, а прем'єра відбулася 21 січня 2023 року на найбільшому в США фестивалі незалежного кіно Sundance, де він потрапив до конкурсної програми "Світове документальне кіно" і отримав Приз глядачів. 

Над фільмом працювали режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією українського міста — за це усі троє отримали Пулітцерівську премію. Також у 2024 році їм присвоїли Шевченківську премію.

Кіно стало найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року, зібравши 500 тисяч гривень тільки за перший вікенд прокату.

Стрічка також перемогла у номінації "Найкращий документальний фільм" британської кінопремії BAFTA. А Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за "видатні режисерські досягнення в документальному кіно".

Нагадаємо, що на право представляти Україну на "Оскарі" претендували одразу п'ять стрічок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 11.03.2024 03:19