Фото ілюстративне. Джерело: news.pn

На Кубі заарештували 17 людей, які вербували найманців на війну в Україну

Кубинська влада заарештувала 17 осіб за звинуваченнями у зв’язку з групою торговців людьми, яка заманювала молодих кубинців у російську армію на війну в Україні.

Про це повідомила агенція Reuters.

"У результаті розслідування наразі заарештовано 17 осіб, серед яких внутрішній організатор цієї діяльності", — заявив полковник Міністерства внутрішніх справ Куби Сезар Родрігес у телевізійному ефірі.

Він додав, що лідер угруповання працював із двома людьми, які проживають на острові, щоби вербувати кубинців найманцями на війну в Україні на боці Росії.

За словами прокурора Хосе Луїса Реєса, фігурантам справи загрожує до 30 років ув'язнення, довічне ув'язнення або смертна кара — залежно від важкості та типу злочинів, які варіюються від торгівлі людьми, участі в бойових діях в якості найманців і ворожих дій проти іноземної держави.

У Reuters зазначили, що Росія, яка має міцні політичні зв'язки з комуністичною Кубою, вже давно стала важливим пунктом призначення для кубинських мігрантів, які шукають порятунку від економічної стагнації на батьківщині,

Минулого року президент Росії Володимир Путін підписав указ, що дозволяє іноземцям, які вступають на службу в російську армію, отримувати громадянство за прискореною процедурою.

Куба заявляє, що не бере участі у війні в Україні, і що вона засуджує використання своїх громадян як найманців.

Раніше цього тижня офіційні особи Куби заявили, що працюють над "нейтралізацією та демонтажем" мережі, яка вербувала громадян на війну, діючи як на кубинській території, так і в Росії.

Росія вербує іноземців: що відомо

Кремль намагається уникнути мобілізації перед президентськими виборами в Росії. Для цього на війну проти України вербують іноземців.

Наприкінці червня у Вірменії та Казахстані з’явилися онлайн-оголошення про службу в російській армії. Іноземцям пропонували 495 тисяч рублів (5 140 доларів) виплат і зарплату від 190 тисяч рублів (1 973 долари).

У Костанайській області на півночі Казахстану проводили вербування етнічних росіян. Також Росія з травня 2023-го року вербує мігрантів із країн Центральної Азії, обіцяючи прискорене громадянство та зарплати до 4 160 доларів.

Відомо, що в Росії перебуває щонайменше 6 мільйонів мігрантів зі Середньої Азії, яких Кремль вважає потенційними новобранцями.

Нагадаємо, що росіяни вербують людей, які мешкають у Польщі, для шпигунських цілей. Окупантам потрібна інформація про транзит зброї в Україну. Потенційних агентів шукають, розміщуючи оголошення в інтернеті, та віддають перевагу молодим людям.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.09.2023 09:46