Фото: ілюстративне. Джерело: Reuters

Росіяни вербують кубинців на війну в Україну: офіційна реакція МЗС країни

Громадян Куби незаконно залучали до бойових дій на боці Росії. Зараз у цій країні розпочалася нейтралізація мережі торгівлі людьми, учасники якої вербували кубинців.

Про це повідомило Міністерство внутрішніх справ Куби.

"Ми виявили та працюємо над нейтралізацією мережі торгівлі людьми, яка діє з Росії з метою включення кубинських громадян, які проживають там, і навіть деяких із Куби, до військових сил, які беруть участь боях в Україні. Подібні спроби нейтралізовано, проти осіб, причетних до цих дій, відкрито кримінальні провадження", — йдеться в заяві кубинського відомства.

Там наголосили, що вороги Куби поширюють спотворену інформацію, яка має на меті заплямувати імідж країни та показати її як співучасника цих дій, що ми категорично відкидаємо.

"Куба не бере участі у війні в Україні. Ми протидіятимемо будь-кому, хто займається торгівлею людьми з метою вербування чи найманства кубинських громадян для участі у війні в будь-якій країн", — додали в Міністерстві внутрішніх справ Куби.

Росія вербує іноземців: що відомо

Кремль намагається уникнути мобілізації перед президентськими виборами в Росії. Для цього на війну проти України вербують іноземців.

Наприкінці червня у Вірменії та Казахстані з’явилися онлайн-оголошення про службу в російській армії. Іноземцям пропонували 495 тисяч рублів (5 140 доларів) виплат і зарплату від 190 тисяч рублів (1 973 долари).

У Костанайській області на півночі Казахстану проводили вербування етнічних росіян. Також Росія з травня 2023-го року вербує мігрантів із країн Центральної Азії, обіцяючи прискорене громадянство та зарплати до 4 160 доларів.

Відомо, що в Росії перебуває щонайменше 6 мільйонів мігрантів зі Середньої Азії, яких Кремль вважає потенційними новобранцями.

Нагадаємо, що росіяни вербують людей, які мешкають у Польщі, для шпигунських цілей. Окупантам потрібна інформація про транзит зброї в Україну. Потенційних агентів шукають, розміщуючи оголошення в інтернеті, та віддають перевагу молодим людям.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.09.2023 10:51