Фото: "Радіо Свобода"

У Киргизстані чоловік отримав десять років в'язниці за участь у війні проти України

У Бішкеку десять років в'язниці отримав 31-річний громадянин Киргизстану, який брав за участь у війні проти України у складі терористичного угрупування "ЛНР".

Про це повідомляє місцева служба "Радіо Свобода".

Уродженця Ат-Башинського району визнано винним у найманстві. У рішенні Першотравневого районного суду Бішкека вказано, що він "без дозволу відповідних органів державної влади брав участь у збройних конфліктах інших держав з метою отримання матеріальної винагороди".

За даними слідства, чоловік вирішив приєднатися до терористичного угрупування "ЛНР" у червні 2022 року — на той момент він мешкав у Москві. У липні він приїхав до міста Брянка, що на Луганщині, та вступив на "військову службу" зі щомісячною оплатою у розмірі 180 тисяч рублів (2240 доларів, — ред.).

Вказується, що після вступу на "службу" він брав участь у розвідувальних операціях, пройшов курси бойової підготовки, займався забезпеченням мінометних установок та боєприпасів в районі Соледара. У вересні його передислокували до Попасної, а через півроку він звільнився зі служби й повернувся до Москви, а звідти — до Бішкека. Сам киргизстанець розповів, що вирішив піти воювати, оскільки йому пообіцяли за це російський паспорт.

Суд вважав зібрані під час слідства докази достатніми для визнання підозрюваного винним. Він отримав покарання у вигляді десяти років ув'язнення у виправній колонії загального режиму. Бойовика "ЛНР" затримав Державний комітет національної безпеки Киргизстану у січні. Весь цей час він перебував у СІЗО. Обвинувачений не визнав своєї провини. Він заявив, що був на окупованій території Луганської області, але в боях не брав участі.

Зазначимо, що закони Киргизстану та інших країн Центральної Азії забороняють громадянам службу у збройних силах та силових структурах інших країн, навіть якщо вони легальні. Їхні посольства регулярно публікують попередження для своїх громадян у Росії про кримінальну відповідальність за подібні дії.

Нагадаємо, суд в Україні визнав винними дев'ятьох військовослужбовців Російської Федерації, які скоїли численні воєнні злочини під час окупації Київщини. Злочинцям, які нині перебувають у розшуку, призначили покарання у вигляді позбавлення волі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.05.2023 00:22