На фото: Євгеній Половодов. Джерело: скрін з відео пропагандистської "ВГТРК"

На Луганщині ліквідовано прес-офіцера російського міноборони, який супроводжував пропагандистів

У середу, 10 квітня, у Луганській області загинув прес-офіцер міністерства оборони Росії Євгеній Половодов. Під обстріл також потрапили пропагандисти Денис Шум та Артем Юндас з ВГТРК (Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія). 

Про це повідомляє "Інститут масової інформації".

За даними громадської організації, пропагандисти Денис Шум та Артем Юндас потрапили під обстріл поблизу Кремінної. Відомо, що їх супроводжував Половодов.

Telegram-канал "Вести Луганська" оприлюднив відео того, як російським пропагандистам надають допомогу у лікарні.

"Оператор Денис Шум дістав поранення в ногу, його передали медикам. Кореспондент Артем Юндас отримав контузію", — йдеться в повідомлені.

"Інститут масової інформації" зазначає, що, судячи з фото Артема Юндаса, оприлюдненого в Telegram-каналі пропагандистів, він одягнений у бронежилет та шолом камуфляжного зразка. Також можна помітити, що поранений пропагандист не тільки в зеленому шоломі та бронежилеті, а і в камуфльованому одязі. 

Як заявила директорка громадської організації Оксана Романюк, це є неприпустимим для журналістів, адже військова форма прирівнює їх до комбатантів. Такі засоби захисту, як бронежилет та шолом медійника, мають відрізнятися кольором від військової амуніції, наприклад, повинні бути синього кольору.

"Тобто використання військової форми, військового спорядження, яке здалеку дозволяє вважати журналіста комбатантом, тобто законною військовою ціллю, знімає з нього захист як некомбатанта, як цивільного населення, передбачений Женевськими конвенціями та протоколами до них", — каже Романюк.

Нагадаємо, що 8 листопада 2023 року в тимчасово окупованому Луганську "трагічно загинув" черговий колаборант. Цього разу квитки на "концерт Кобзона" отримав відомий зрадник, "депутат народної ради ЛНР" і колишній начальник "народної міліції" Михайло Філіпоненко. Його син у коментарі пропагандистським ресурсам розповідав, що в автомобілі "депутата" спрацював вибуховий пристрій, внаслідок чого той "отримав поранення, несумісні з життям".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.04.2024 14:39