Фото з соцмереж

На саміті G20 оприлюднили декларацію щодо війни в Україні

На саміті G20 в Індії учасники оприлюднили підсумкову декларацію щодо війни проти України. Вони наголосили на неприпустимості застосування чи погроз ядерною зброєю.

Про це йдеться у декларації опублікованій на сайті G20.

Учасники G20 закликали припинити військові руйнування та напади на інфраструктуру.

"Відповідно до Статуту ООН, усі держави повинні утримуватися від погрози силою або її застосування з метою захоплення територій проти територіальної цілісності, суверенітету чи політичної незалежності будь-якої держави", — повідомляється у декларації.

У документі йдеться, що учасники саміту заявили, що сьогоднішня ера не повинна бути епохою воєн. Зазначається, що країни G20 також звернули увагу на людські страждання та додаткові негативні наслідки війни в Україні щодо глобальної продовольчої та енергетичної безпеки, ланцюжків поставок, макрофінансової стабільності, інфляції та зростання, що ускладнило політичне середовище для країн, особливо тих, що розвиваються, і найменш розвинених, які ще оговтуються від пандемії COVID-19. 

"G20 є головним форумом для міжнародного економічного співробітництва, і визнаючи, що хоча саміт не є платформою для вирішення геополітичних питань і проблем безпеки, ми визнаємо, що ці проблеми можуть мати значні наслідки для глобальної економіки", — йдеться в декларації.

Декларація також закликає до "повної, своєчасної та ефективної реалізації зернової угоди". Учасники саміту заявили, що необхідно забезпечити негайне та безперешкодне постачання зерна, продовольства та добрив з Росії та України.

Саміт G20 в Індії

9 вересня у столиці Індії Нью-Делі стартував 18-й саміт Групи двадцяти (G20) найбільших економік світу. Це вперше в історії G20 захід відбудеться саме в Індії та в Південній Азії загалом.

Саміт лідерів триватиме 9-10 вересня. Окрім учасників, індійська сторона запросила приєднатись до дискусій глав ще одинадцяти країн та одинадцяти міжнародних організацій, серед яких ООН, Світовий банк та Міжнародний валютний фонд. Серед лідерів, які беруть участь у саміті, президенти США Джо Байден і Франції Еммануель Макрон, прем’єр-міністри Великої Британії Ріші Сунак та Японії Фуміо Кішіда, канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Водночас лідер Китаю Сі Цзіньпін вперше не прибуде на цю зустріч, тому китайську делегацію очолює прем’єр-міністр Лі Цян. Також відсутнім буде і оголошений у розшук російський диктатор Володимир Путін. Москву представлятиме очільник МЗС Сергій Лавров.

Нагадаємо, Африканський союз отримав статус постійного члена G20 — групи двадцяти найбільших економік світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.09.2023 15:47