Африканський союз став постійним членом G20

Африканський союз отримав статус постійного члена Групи двадцяти (G20) найбільших економік світу.

Про це заявив у суботу прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді під час вступної промови на саміті G20, передає АР.

"Я запрошую представника Африканського союзу зайняти його місце як постійного члена G20", — сказав Моді президенту Коморських Островів і голові Союзу Азалі Ассумані.

Зазначається, що Африканський союз, континентальна організація з 55 держав-членів, тепер має такий же статус, як і Європейський Союз — єдиний регіональний блок із повним членством. Її попередня назва була "запрошена міжнародна організація".

Водночас прем'єр Індії під час свого вступного слова наголосив присутнім лідерам саміту G20, що вони повинні знайти "конкретні рішення" широкомасштабних проблем, які, за його словами, зумовлені "злетами та падіннями світової економіки, розривом між Північчю та Півднем, прірвою між Сходом та Заходом", а також іншими питаннями, такими як тероризм, кібербезпека, охорона здоров'я та безпека водних ресурсів. Також своєму вступному слові Моді згадав про війну, хоча й уникнув згадки назв країн-учасниць.

Саміт G20 в Індії

9 вересня у столиці Індії Нью-Делі стартував 18-й саміт Групи двадцяти (G20) найбільших економік світу. Це вперше в історії G20 захід відбудеться саме в Індії та в Південній Азії загалом.

Саміт лідерів триватиме 9-10 вересня. Окрім учасників, індійська сторона запросила приєднатись до дискусій глав ще одинадцяти країн та одинадцяти міжнародних організацій, серед яких ООН, Світовий банк та Міжнародний валютний фонд. Серед лідерів, які беруть участь у саміті, президенти США Джо Байден і Франції Еммануель Макрон, прем’єр-міністри Великої Британії Ріші Сунак та Японії Фуміо Кішіда, канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Водночас лідер Китаю Сі Цзіньпін вперше не прибуде на цю зустріч, тому китайську делегацію очолює прем’єр-міністр Лі Цян. Також відсутнім буде і оголошений у розшук російський диктатор Володимир Путін. Москву представлятиме очільник МЗС Сергій Лавров.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що країни-учасниці саміту G20 дійшли згоди з приводу формулювань щодо війни Росії проти України. Його ще мають погодити лідери "Великої двадцятки".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.09.2023 10:56