Фото: Pixabay

На Сонці виникла велика пляма: чи очікувати на магнітні бурі до кінця тижня

За останні дві доби на Сонці суттєво виросла пляма AR3691. Вона має нестабільне магнітне поле, а її геоефективні спалахи можуть впливати на Землю протягом цього тижня.

Як повідомляє Spaceweather, пляма має магнітне поле "бета-гамма-дельта", яке містить енергію для сонячних спалахів класу Х, тобто надпотужних.

Науковці вказують, що ймовірність виверження, яке вплине на Землю, зросте, коли пляма повернеться до нашої планети обличчям. Якщо у понеділок були магнітні бурі у чотири бали, то вже у вівторок, 28 травня, сонячна активність вийшла на мінімум — у три бали, а протягом 29 травня — 2 червня прогнозується геомагнітна тиша.

магнітні бурі

Інфографіка: Meteoagent

Варто зазначити, що наймасштабніша магнітна буря в історії була зафіксована в 1859 році та тривала з 28 серпня по 2 вересня. Ця подія отримала назву на честь англійського астронома Річарда Керрінгтоона. Молодий англійський вчений перший помітив, що Сонце вкрилося незвично великими плямами. Їх було добре видно, навіть без оптичних приладів. Поверх плям спалахнули дві кулі, які дуже швидко росли та були наскільки яскравими, що затьмарили блиск Сонця. Явище тривало, близько п'яти хвилин.

Пройшло 17 годин та над Сполученими штатами Америки ніч стала днем: було світло від зелених і малинових спалахів сяйва. Можна було подумати, що міста охоплені вогнем. Таке видовище спостерігали також і жителі Куби, Ямайки, Гавайських островів, котрі ніколи раніше нічого подібного не бачили. Відмова телеграфних систем спостерігалася по всій Європі й Північній Америці. З апаратів сипалися іскри, жалячи телеграфістів і підпалюючи папір.

Нагадаємо, у червні людство матиме змогу спостерігати рідкісне космічне явище — парад шести планет Сонячної системи. У нічному небі з'являться одразу Меркурій, Марс, Юпітер, Сатурн, Нептун та Уран. Не можна буде побачити лише Венеру.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 29.05.2024 03:36