Фото: ілюстративне. Джерело: соцмережі

На Вінниччині зафіксували випадок дирофіляріозу: що це за хвороба та чим вона небезпечна

У Вінницькій області зафіксували випадок дирофіляріозу. Хвороба у людини може розвинутись після укусу комара. 

Про це повідомила прес-служба Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони та здоров'я (МОЗ) України.

"В лабораторії Вінницького ОЦКПХ підтверджено випадок дирофіляріозу у пацієнта", — йдеться у повідомленні.

Про стать і вік пацієнта інформації немає, лише вказується, що нематоду (підшкірний паразит) було видалено у хворого з-під шкіри над лівою бровою.

Варто зазначити, що у Вінницькій області у 2020 і 2021 роках було зареєстровано по одному випадку дирофіляріозу, у 2022 і 2023 роках — по два випадки. Цьогоріч зареєстровано один випадок.

Що таке дирофіляріоз?

Дирофіляріоз — це паразитарне захворювання, яке викликається гельмінтами роду Dirofilaria. Дирофіляріоз найчастіше реєструють як природно-осередковий гельмінтоз серед домашніх тварин (собаки, кішки) і хижаків. У людини розвивається, зазвичай, підшкірний дирофіляріоз.

В Україні протягом останніх років спостерігається стійка тенденція до росту захворюваності на дирофіляріоз. Небезпечній тенденції до швидкого розповсюдження цього гельмінтозу сприяють висока сприйнятливість та відсутність специфічної профілактики.

Людина не заражається на дирофіляріоз від собак і кішок. Інвазія відбувається лише при укусі інфікованою комахою, частіше комаром, який насмоктався крові зараженої тварини.

Інкубаційний період інфекції може тривати від одного місяця до двох років. Клініка захворювання визначається локалізацією гельмінта.

"Гельмінт D. Repens, який реєструється на території України, локалізується частіше в підшкірній клітковині, сполучній тканині різних ділянок тіла, кон’юнктиві та інших тканинах ока, статевих органах (калитка, яєчко), молочних залозах, рідше — в оболонках тканин та органів черевної порожнини людини", — пояснюють медики.

Дирофіляріоз: лікування та профілактика

Лікування дирофіляріозу в більшості випадків оперативне. Гельмінт видаляють із пухлини при планових оперативних втручаннях або випадково, при видаленні атером, пухлин. Видалення гельмінта із тканин ока потребує спеціальної апаратури та втручання окуліста.

Профілактика дирофіляріозу:

  • спостереження за станом здоров’я домашніх тварин, їх захист від комах;
  • своєчасне виявлення та лікування хворих на дирофіляріоз тварин як джерела хвороби;
  • лікування та диспансерний нагляд (до трьох міс);
  • застосування населенням засобів індивідуального захисту від комах;
  • зменшення потрапляння комарів в приміщення та боротьба з комарами в підвалах житлових будинків, звідки вони можуть потрапляти через вентиляційну систему до квартир.

Нагадаємо, через аномальну спеку майже втричі зросла кількість отруєнь у Києві. Масштабні спалахи гострих кишкових інфекцій фіксуються у дитячих закладах і таборах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.07.2024 16:52