Фото ілюстративне зі соцмереж

У Києві виявили кишкову паличку на 15 пляжах: де якість води не відповідає вимогам

Київське комунальне підприємство "Плесо" провело дослідження якості води на 15 столичних пляжах. Фахівці виявили, що проби не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам.

Про це повідомив Департамент захисту довкілля й адаптації до зміни клімату Київської міської державної адміністрації (КМДА).

Там зазначили: попри те, що 2024 року пляжний сезон у столиці не оголошували, "Плесо" регулярно проводить дослідження й оновлює моніторинг якості води в місцях масового відпочинку киян на водних об’єктах.

Зокрема, минулого тижня перевірили такі столичні пляжі: "Золотий", "Передмістна Слобідка", "Чорторий", "Наталка", "Центральний", "Молодіжний", "Дитячий", "Венеція", "Веселка", "Галерний", "Тельбін", "Райдуга", "Троєщина", "Вербний", "Пуща-Водиця".

"За результатами санітарно-мікробіологічних і санітарно-хімічних досліджень проби води на перелічених пляжах не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, а, отже, купатися на них заборонено. Індекс ЛКП (лактопозитивна кишкова паличка) у пробах води свідчить про загальну бактеріологічну забрудненість водойм", — йдеться в повідомленні.

Пляжі Києва, де заборонено купатися

Джерело: kyivcity.gov.ua

У КМДА додали, що кишкова паличка найактивніше розмножується у водоймах у спеку та після рясних опадів. У разі потрапляння в організм вона може викликати кишкові інфекції (найчастіші симптоми: нудота та діарея), запалення сечовивідних шляхів, статевих органів і важчі захворювання.

Фахівці назвали симптоми гострої кишкової інфекції, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря:

  • сухість у роті та горлі;
  • підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
  • переймоподібні болі в животі;
  • незначне сечовипускання або його відсутність.

Нагадаємо, в червні прес-служба Міністерства охорони здоров'я України повідомила, що за пʼять місяців 2024 року в Україні зареєстровано 19 668 випадків захворювання гострими кишковими інфекціями. 2023 року за аналогічний період фіксували 16 917 випадків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.07.2024 14:35