Фото: Twitter NASA

На Землю доставлено капсулу з ґрунтом астероїда Бенну: що відомо

В американському штаті Юта, після подорожі довжиною 3,86 мільярда миль, приземлилася скинута на Землю капсула зі зразками ґрунту, взятими з поверхні астероїда Бенну. Для цього NASA знадобилося сім років.

Про це повідомили в NASA. Вчені стверджують, що результати дослідження зразків можуть розповісти нову інформацію про формування Землі та зародження життя на ній, пише ВВС.

Що відомо про місію

Апарат OSIRIS-REX було запущено у 2016 році. Зонд летів до Бенну приблизно два роки. Ще два він перебував на орбіті астероїда: весь цей час небесне тіло картографували та дистанційно вивчали. Тільки після цього, 2020 року, пристрій за допомогою руки-маніпулятора відібрав ґрунт.

Назад на Землю капсула вирушила у квітні 2021 року. Сам OSIRIS-REX полетів далі. Його наступна зупинка — навколоземний астероїд Апофіс. До нього зонд наблизиться у 2029 році. Наразі капсула з ґрунтом відправлена до Космічного центру NASA у Х'юстоні. Докладніше про отримані зразки планують розповісти 11 жовтня.

Вважається, що навколоземний астероїд Бенну діаметром 5,6 кілометра і вагою 140 мільйонів тонн зберігся практично в незмінному вигляді (зокрема щодо хімічного складу поверхні) з моменту формування нашої системи планет. За розрахунками фахівців, Бенну має шанси зіткнутися з Землею в період з 2169 по 2199 рік. Об'єкт оцінюють як потенційно небезпечний, але ймовірність зіткнення — 1/2700.

Нагадаємо, раніше NASA показало зображення найбільшої відомої галактики у Всесвіті. Її назва NGC 6872. Вона завширшки 522 000 світлових років, що у пʼять разів більше за Чумацький Шлях. Фото показало галактику повністю, поєднуючи видиме світло, дані ультрафіолетового випромінювання та дані інфрачервоного випромінювання з телескопа європейської Південної обсерваторії, телескопів GALEX та "Спітцер".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 25.09.2023 19:24