Нацагентство з питань подолання агресії РФ: бути чи не бути?

18 ЛЮТОГО 2020 08:24

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт про Національне агентство України з питань подолання наслідків збройної агресії Росії.

Як повідомляє 24 канал, писали його ледь не всім парламентом, за винятком проросійської "Опозиційної платформи – За життя".

Загалом до створення проєкту закону долучилися 59 народних обранців, серед яких Давид Арахамія, Петро Порошенко, Сергій Рахманін та Альона Шкрум. Текст документу розміщений на сайті Верховної Ради.

Яка мета законопроєкту

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроєкт визначає правові та організаційні аспекти роботи Національного агентства з ліквідації наслідків російської збройної агресії.

Крім того, він має підготувати чітку правову позицію України щодо агресії Росії та чітко визначити претензії до агресора задля забезпечення його відповідальності за збройну агресію.

Що передбачає законопроєкт

Фактично, цей законопроєкт є розширеним документом про Нацагенство з ліквідації наслідків агресії, засади і принципи його роботи.

Цікаво, що з ухваленням цього закону в українському законодавстві з'явиться чітке визнання Росії державою-агресором.

У законопроєкті передбачено, що Нацагентство є підзвітним Верховній Раді України, а також підконтрольним і відповідальним перед Кабінетом Міністрів України.

Структура Нацагентства

Голова Національного агенства з ліквідації наслідків російської агресії призначається Кабінетом Міністрів України за поданням прем'єра терміном на 5 років.

Хто може бути головою Нацагентства? Лише громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи у галузі права не менше п'яти років, досвід роботи на керівних посадах в органах влади, місцевого самоврядування, юридичних особах в Україні або за кордоном чи у міжнародних організаціях не менше трьох років.

Також він повинен володіти державною мовою та бути здатним за своїми діловими та моральними якостями, освітнім і професійним рівнем, станом здоров'я виконувати відповідні службові обов'язки.

Очільник організовує та контролює роботу Національного агентства, несе персональну відповідальність за його діяльність та результати роботи. Саме голова Агенства призначає собі заступників.

Ключові завдання Нацагентства

Національне агентство з подолання наслідків російської агресії створюється з конкретною метою – забезпечення відповідальності Росії за напад на Україну у 2014 році. Та перед Агенством буде і низка інших важливих завдань:

сформувати доказову базу, що підтверджує факт збройної агресії Росії проти України, яка розпочалась 20 лютого 2014 року;

визначити загальний обсяг шкоди, заподіяної державі Україна, її юридичним особам та громадянам Росією внаслідок збройної агресії та тимчасової окупації території України;

визначити загальний обсяг збитків, яких зазнала Україна як держава під час ліквідації шкоди, заподіяної збройною агресією Росії;

сформувати та забезпечити ведення реєстру воєнних злочинів і злочинів проти людяності, вчинених вищими посадовими особами Росії, особовим складом Збройних сил Росії та керівництвом окупаційної адміністрації під час воєнних дій та протягом тимчасової окупації частини території України;

визначити обсяг, види і форми матеріальної та нематеріальної відповідальності Росії за збройну агресію проти України та тимчасову окупацію частин території держави.

Чи підтримають законопроект народні депутати? Будемо сподіватися…

Як повідомляв TrueUA, Вадим Пристайко не впевнений у даті Нормандської зустрічі. 

Політика, 18.02.2020 08:24