Найстаріше генеалогічне дерево у світі створено з використанням ДНК

25 ГРУДНЯ 2021 08:43

Учені склали найстаріше у світі генеалогічне древо від людських кісток, похованих у гробниці віком 5700 років у Котсуолдсі у Великій Британії. Аналіз ДНК людей з гробниці показав, що поховані там належали до п'яти безперервних поколінь однієї великої родини.

Повідомляє TrueUA, з посиланням на BBC.

"Чудове збереження ДНК в гробниці та використання новітніх технологій у відновленні стародавньої ДНК і аналіз дозволив нам розкрити найдавніше генеалогічне древо, коли-небудь реконструйоване, і проаналізувати його, щоб зрозуміти щось глибоке про соціальну структуру цих стародавніх спільнот", - зазначив Іньїго Олальде з Університету Країни Басків в Іспанії, який був провідним генетиком дослідження і його співавтором.

Більшість з тих, хто був знайдений у гробниці, походять від чотирьох жінок, у яких були діти від одного і того ж чоловіка.

Право бути тут похованим було засноване на походженні від одного чоловіка. Але людей ховали в різних частинах гробниці за принципом походження від матріарха.

Гробниця епохи неоліту, або "піраміда", у Гезлтоні-Норт в Глостерширі, має дві L-образні камери, одна звернена на північ, а інша на південь.

Робота допоможе дослідникам зрозуміти сімейну динаміку серед людей кам'яного віку та дізнатися більше про їхню культуру.

Дослідження опубліковано в рецензованому журналі Nature.

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: ДБР викрило працівників колоній, які проносили до установ наркотики

Технології, 25.12.2021 08:43