Написану штучним інтелектом картину продали майже за півмільйона доларів

26 ЖОВТНЯ 2018 18:08

Знаменитий аукціонний будинок Крістіс продав перший «твір мистецтва», написане штучним інтелектом, повідомляє портал Earth Chronicles.

Картина під назвою «Портрет Едмонда Беламі» пішла з молотка за 432 500 доларів. Продаж «шедевра» виявився незвичайноим не тільки тому, що це перший випадок в 252-річній історії аукціонного дому продажу картини, написаної роботом, але ще й тому що очікувана вартість лота повинна була скласти не більше 7-10 тисяч доларів.

Робота була написана нейро-мережею, створеної колективом з трьох французьких студентів, які називають себе Obvious. Для створення вони використовували алгоритм машинного навчання генеративно-змагальної мережі (GAN). Писати картини нейро-мережа навчилася на базі портретів історичних особистостей. Після цього їй було поставлено завдання написати власну картину в цифровому середовищі. Потім Obvious роздрукували, отриману картину помістили в рамку і підписали, як витвір алгоритму GAN.

У своєму прес-релізі Obvious повідомили наступне:

«Ми хотіли б подякувати особливо тим, хто відкрив нам дорогу до використання цієї технології. Мова в першу чергу йде про Яна Гудфеллоу, який написав алгоритм GAN і став натхненником тематики майбутньої картини, а також художника Роббі Барратье. Це знаменний момент, і ми сподіваємося, що інтерес до аукціону сьогодні стане натхненням для наших попередників і колег в майбутньому. Ми дуже вдячні аукціонному дому Крістіс, який вийшов з цим діалогом до арт-спільноти та удостоїв нас честі стати частиною світового обговорення питання впливу цієї нової технології на процес створення новітнього мистецтва».

Про покупця розповідати не стали, оскільки він побажав залишитися невідомим. Крім того, журналісти звернулися до Барратье за ​​коментарями, але поки молодий художник-програміст нічого не відповів.

Суспільство, 26.10.2018 18:08