Фото ілюстративне: Джерело: politerno

Нардепи вилучили у громад "військовий" ПДФО: усі деталі нового закону

Верховна Рада України проголосувала за закон №10037. Йдеться про те, щоби забрати ПДФО (податок з доходу фізичних осіб) у місцевих бюджетів.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко. За його інформацією, "за" проголосували 253 номадні обранці.

"Як завжди, тандем "слуг" і ОПЗЖ, а також частина "Голосу", яка приєдналася до них. ПДФО будуть забирати з місцевих бюджетів заднім числом вже з 1 жовтня", — написав Гончаренко.

Згодом він додав, що таким чином місцеві ради фактично "грабуватимуть" заднім числом.

Верховна Рада підтримала ініціативу уряду щодо спрямування військового ПДФО на закупівлю дронів, а також на розбудову власного виробництва зброї та техніки. Це дозволить 2024 року додатково направити на ці потреби 96 мільярдів гривень. 45% цієї суми піде на безпілотники та морські дрони. Ще 45% на розвиток нашого оборонно-промислового комплексу. 10% автоматично розподіляться між військовими частинами відповідно до сплаченого ПДФО.

Раніше, 17 жовтня, Верховна Рада України не проголосувала за цей законопроект. Для того, щоби його ухвалили, було необхідно щонайменше 226 голосів. А проголосували 223 нардепи. Тоді законопроект відправили на повторне друге читання.

Зараз же після його ухвалення місцеві бюджети залишалися без податку на доходи фізичних осіб з військових. Уряд пропонував перерозподілити військові ПДФО на оборону, а не в місцеві бюджети, — на виробництво дронів і боєприпасів.

Що відомо про ПДФО

Податок на доходи фізичних осіб, який сплачує роботодавець, — 18% від зарплати кожного офіційно найманого працівника. Спершу податок потрапляє до держбюджету, там перерозподіляється та частково повертається в громаду, в якій його сплатили. Податок на доходи сплачують і військовослужбовці.

Цього року ці податки становили 745 мільярдів гривень. Відповідно, з цієї суми 64% повернулися місцевим громадам, де ці військовослужбовці зареєстровані. Отже, що більше в громаді військових частин та інших подібних установ — то більше ПДФО військових до них повертається.

Від початку повномасштабного вторгнення місцеві громади втратили частину доходу через міграцію і компенсували втрати коштом ПДФО військових.

Під час розгляду в парламенті початкову пропозицію Кабінету міністрів дещо змінили. З 1 жовтня до 31 грудня 2023 року включно половина надходжень від "військового" ПДФО мала йти на дрони (13 мільярдів гривень), половина — на закупівлю артилерійських систем (13 мільярдів гривень).

З 1 січня 2024 року до кінця воєнного стану пропорція мала змінитися так:

  • 45% — на дрони (приблизно 43 мільярди гривень 2024 року);
  • 45% — на розгортання виробництва боєприпасів і зброї (43 мільярди гривень);

10% — військовим частинам пропорційно до сплаченого ПДФО (10 мільярдів), але через державний бюджет, а не через місцеві.

Нагадаємо, що перед другим читанням до законопроекту подали понад 900 поправок, розгляд яких тягнувся дуже довго — впродовж декількох пленарних тижнів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.11.2023 13:03