Фото: соцмережі

Бюджетний комітет парламенту погодив вилучити ПДФО військових з місцевих бюджетів

Бюджетний комітет Верховної Ради погодив забрати податок на доходи фізичних осіб з місцевих бюджетів. З першого жовтня ПДФО військових змінить призначення.

Про це повідомила в Facebook голова бюджетного комітету Роксолана Підласа. 

"Бюджетний комітет підтримав за основу і в цілому законопроект 10037 щодо переспрямування "військового ПДФО" в державний бюджет, а також зарахування коштів Дорожнього фонду в загальний фонд держбюджету", — написала вона.

Тепер податок на доходи фізичних осіб від військових з першого жовтня буде йти не в місцеві бюджети, як це було раніше, а на інші два напрямки:

  • 50% — Держспецзвʼязку;
  • 50% — Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості.

"За" проголосували 24 депутати, шість утрималися, а ще двоє були проти. 

Що таке ПДФО

Податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18% від зарплати працівника сплачує роботодавець. Спершу ці кошти відправлялися до державного бюджету, а звідти частково поверталися в громаду, де вони були сплачені. До 2022 60% ПДФО повертались у місцеві бюджети, 15% — в обласні, решта — в державий. У 2022% в бюджетах громад залишили на чотири відсотки більше, тобто 64%.

Нагадаємо, після повномасштабного вторгнення і різкого збільшення зарплат військовим відповідно за рахунок ПДФО військових зросли і доходи місцевих бюджетів. Влада вирішила вилучити ці гроші з громад і перенаправити їх на виробництво озброєння.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.09.2023 13:32