Фото: ВР

У Раді підтримали пропозиції Зеленського до законопроекту про е-декларування

Комітет з питань антикорупційної політики Верховної Ради підтримав пропозиції, які викладені у вето президента України Володимира Зеленського до законопроекту про відновлення е-декларування. Йдеться про відкриття декларацій посадовців одразу.

Про це повідомляє народний депутат Ярослав Железняк. Рішення підтримали усі члени комітету.

"Це відповідь всім тим, хто сумнівався у наявності голосів", — написав він у своєму Telegram-каналі.

Також Железняк зазначив, що відповідне питання скоро розглядатимуть у залі парламенту.

Повернення е-декларування: що відомо

Верховна Рада на початку вересня ухвалила законопроект №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Проте парламентарі не підтримали поправку №371 — про негайне відкриття декларацій чиновників. За поправку №371 проголосували лише 199 народних депутатів, проте для її ухвалення необхідно 226 голосів. 

Водночас президента Володимира Зеленського закликали ветувати закон про е-декларування депутатів та чиновників. Петиція на сайті глави держави лише за кілька годин набрала необхідні 25 тисяч голосів.

12 вересня глава держави повідомив, що ветував документ, й пояснив, що це питання не лише політичної відповідальності парламенту, а й переговорів України із Євросоюзом щодо вступу. У цей день на сайті парламенту з'явилася пропозиція  Зеленського до закону про е-декларування, який він ветував. 

У документі сказано, що глава держави не може погодитися із "запропонованим законом підходом, який не забезпечує відкритий доступ" до Реєстру декларацій чиновників і депутатів.

Зокрема президент запропонував:

  • встановити, що до припинення або скасування воєнного стану Національне агентство з питань запобігання корупції повинно забезпечувати цілодобовий доступ до Реєстру;

  • у відкритому доступі в Реєстрі не відображатимуть декларації військовослужбовців Держприкордонслужби, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації, Управління держохорони, ЗСУ та інших військових формувань, працівників поліції особливого призначення, що беруть участь у воєнних діях, поранених, полонених, миротворців і людей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях;

  • винятки не стосуватимуться військовослужбовців на посадах міністрів та їхніх заступників, голів центральних і місцевих органів виконавчої влади та їхніх заступників, працівників апаратів міністерств, органів системи правосуддя, які входять до складу військово-лікарських комісій, лікарсько-льотних комісій, службовців у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, які займаються підготовкою, організацією, закупівлею товарів, робіт і послуг оборонного призначення;

  • НАЗК вилучає декларації з відкритого доступу на підставі листа керівника або заступника керівника держоргану, в якому служить або працює декларант;

  • з дня, наступного після припинення або скасування воєнного стану, НАЗК забезпечує відкритий доступ до декларацій;

  • доступ до Реєстру декларацій має бути відкрито не пізніше ніж за 60 днів із дня набуття законом чинності.

Нагадаємо, раніше у Національному агентстві з питань запобігання корупції закликали Верховну Раду не руйнувати декларування та не приховувати від суспільства дані про осіб, які вчинили корупційні злочини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.09.2023 14:16