Фото: ілюстративне. Джерело: "Апостроф"

НАЗК закликає нардепів не приховувати від суспільства корупціонерів: до чого призведе руйнування е-декларування

У Національному агентстві з питань запобігання корупції закликали Верховну Раду не руйнувати декларування та не приховувати від суспільства дані про осіб, які вчинили корупційні злочини

Відповідну заяву НАЗК опублікував на своїх інформаційних ресурсах.

"Комітет з питань правоохоронної діяльності зробив крок назад в антикорупційній реформі, підтримавши низку суперечливих норм в проекті закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" (№9587-Д)", — йдеться в повідомленні.

У НАЗК вбачають ризики ухвалення законопроекту №9587-Д до другого читання з певними правками.

Зокрема, це стосується приховування від громадян, журналістів і доброчесних керівників даних Реєстру осіб, які вчинили корупційні та повʼязані з корупцією правопорушення.

У НАЗК пояснили, що не внесення до Реєстру відомостей про осіб, яких притягнули до дисциплінарної відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, а також видалення більшості вже наявних відомостей про осіб, яких притягнули до відповідальності за вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, призведе до того, що спеціальні перевірки керівників на державній службі та в органах місцевого самоврядування, передбачені законом України "Про запобігання корупції", стануть фікцією.

"Зміни до статті 366-2 Кримінального кодексу України фактично унеможливлюють притягнення до кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях щодо орендованого майна. Правка нівелює кримінальну відповідальність за подання недостовірних відомостей до декларації та не відповідає принципу правової визначеності", — пояснили в НАЗК.

А зміни до статті 39 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статті 59 закону "Про запобігання корупції" породжують підстави невключення до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення за недостовірне декларування.

"Ні президент, ні премʼєр-міністр, ні інші керівники у разі таких змін не зможуть запобігти призначенню особи, яка причетна до корупційних практик, на посаду", — наголосили в НАЗК.

Нагадаємо, що Верховна Рада може продовжити закриття реєстру декларацій ще на рік. На думку першого заступника голови комітету з питань антикорупційної політики Ярослава Юрчишина, народні депутати очевидно бояться наважитись показати свої статки, набуті за час повномасштабної війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.09.2023 15:21