Фото: facebook.com/verkhovna.rada.ukraine

Нардепи хочуть закрити реєстр декларацій ще на рік: чого бояться парламентарі

Верховна Рада може вже у вівторок, 5 вересня, продовжити закриття реєстру декларацій ще на рік. За відповідний законопроєкт №9534 про відновлення декларування для чиновників народні обранці голосуватимуть у другому читанні.

Про це у Facebook повідомив перший заступник голови комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин. За його словами, найбільший ризик законопроекту — закритість реєстру декларацій ще на один рік. 

"Народні депутати очевидно бояться наважитись показати свої статки, набуті за час повномасштабної війни", – заявив він.

Юрчишин переконаний, що більшість аргументів за закритий реєстр — це маніпуляція. Її мета — "відтягнути якомога далі момент, коли доведеться звітувати за відпустки в Дубаї та нові маєтки на Печерську".

За словами Юрчишина, всі слушні аргументи щодо безпеки декларантів уже враховано в законопроекті: йдеться про те, що військові, крім військово-лікарських комісій і територіальних центрів комплектування, полонені, громадяни на тимчасово окупованих територіях не повинні подавати декларації до закінчення воєнного стану або деокупації території.

За відкритий реєстр декларацій виступає абсолютна більшість суспільства, зокрема військові, а також міжнародні партнери України з країн "Великої сімки" (G7), наголосив народний депутат.

"Голова антикорупційного комітету Анастасія Радіна окремо винесе на голосування в залі свою поправку №371 про негайне відкриття реєстру. Я підтримаю цю поправку і закликаю всіх народних депутатів, яким нема що приховувати, зробити те саме", — додав Юрчишин.

Варто відзначити, що у першому читанні законопроект про відновлення електронного декларування Рада підтримала 27 липня. Глава фракції Слуга народу, співавтор законопроєкту Давид Арахамія заявляв, що дедлайн ухвалення закону — 15 вересня. Це зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом.

Нагадаємо, Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відкрило доступ до Реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, із врахуванням безпекових аспектів. Реєстр було закрито з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.09.2023 14:10