Фото ілюстративне: Джерело: politerno

Нардепи не підтримали вилучення у громад "військового" ПДФО: відправили законопроект на друге читання

У вівторок, 17 жовтня, Верховна Рада України відправила на повторне друге читання законопроект №10037 про вилучення з місцевих бюджетів надходжень від податку на доходи фізичних осіб, одержані військовослужбовцями, поліцією й особами рядового і начальницького складу.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

"Парламент не схвалив до другого читання законопроект №10037. "За" — лише 223 голосів. Відправили на повторне друге 265 голосами", — написав він.

Результати голосування у Верховній Раді

Результати голосування у Верховній Раді. Джерело: Telegram Ярослава Железняка

"На жаль, парламент не підтримав перерозподіл військового ПДФО. Парламентарі вирішили, що бруківка та стадіони важливіші за дрони та зброю для армії. Політиканство та популізм перемогли державництво. Але ненадовго. Буде повторне друге", — прокоментував рішення парламенту голова податкового комітету Данило Гетманцев зі "Слуги народу".

Податок на доходи фізичних осіб з основною ставкою 18% — головне джерело доходів місцевих бюджетів. Через повномасштабне вторгнення Росії в Україні зросла кількість військовослужбовців та їхні зарплати, що автоматично призвело до збільшення бюджетів громад, де розташовані військові частини. Це своєю чергою вилилось у численні скандали з державними закупівлями.

У вересні 2023 року Кабінет міністрів запропонував тимчасово вилучити "військовий" ПДФО з місцевих бюджетів та передати його до спеціального фонду державного бюджету. За оцінкою уряду, це мало дати 120 мільярдів гривень на закупівлю дронів та виробництво зброї.

Під час розгляду в парламенті початкову пропозицію Кабінету міністрів дещо змінили. З 1 жовтня до 31 грудня 2023 року включно половина надходжень від "військового" ПДФО мала йти на дрони (13 мільярдів гривень), половина — на закупівлю артилерійських систем (13 мільярдів гривень).

З 1 січня 2024 року до кінця воєнного стану пропорція мала змінитися так:

  • 45% — на дрони (приблизно 43 мільярди гривень 2024 року);
  • 45% — на розгортання виробництва боєприпасів і зброї (43 мільярди гривень);
  • 10% — військовим частинам пропорційно до сплаченого ПДФО (10 мільярдів), але через державний бюджет, а не через місцеві.

Перед другим читанням до законопроекту подали понад 900 поправок, розгляд яких тягнувся з попереднього пленарного тижня.

Нагадаємо, що у вересні Бюджетний комітет Верховної Ради України погодив забрати податок на доходи фізичних осіб з місцевих бюджетів. З першого жовтня ПДФО військових мав би змінити призначення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.10.2023 13:56