Насильство проти жінок в Афганістані: «примирення сторін» замість покарання винних

30 ТРАВНЯ 2018 11:52

Незважаючи на прийнятий в Афганістані закон про ліквідацію насильства проти жінок, винні в ньому, як правило, не несуть ніякого покарання.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

В ООН пов'язують такий стан справ з тим, що замість кримінального переслідування в країні вдаються до процедури «примирення сторін».   

Такий висновок доповіді, підготовленої Місією ООН по підтримці Афганістану.  

Автори доповіді, проаналізувавши ситуацію по всій країні, прийшли до висновку, що механізм посередництва позбавляє жінок можливості домогтися правосуддя.  

«Процедура примирення сторін в кримінальних справах означає, що насильство над жінками сприймається як норма, а також підриває довіру до системи правосуддя в цілому», - заявив глава Місії ООН в Афганістані Тадамічі Ямамото.   

За його словами, описані в доповіді випадки безкарності за так звані «вбивства в ім'я честі» і вбивства жінок в цілому говорять про те, що афганські жінки, постраждалі від насильства, як і раніше не мають можливості домогтися правосуддя.  

У доповіді говориться, що більшість злочинів, пов'язаних з насильством над жінками, вирішується традиційними методами вирішення спорів.   

Причому ініціюють подібні розгляди органи, що відповідають за захист жінок від насильства, а їх представники беруть участь у цьому процесі або спостерігають за ним. При цьому ні закон про ліквідацію насильства проти жінок, ні кримінальний кодекс не містять положень, які санкціонують використання посередництва в таких справах.  

«Багато хто з жінок, з якими поспілкувалися автори доповіді, сказали, що їх примушували відкликати офіційну скаргу і погодитися на процедуру примирення, як ніби подія не було злочином», - повідомила

Деніель Белл, яка очолює відділ Місії, що займається правами людини. - По суті, залагодження жахливих випадків насильства проти жінок таких чином, являє кримінальний злочин як сімейну сварку. Подібна процедура суперечить духу і букві закону про попередження насильства проти жінок.  

Автори доповіді нагадують про зобов'язання Афганістану в цій області і пропонують цілий ряд рекомендацій. Вони підкреслюють, що «примирення сторін» не повинно застосовуватися, коли мова йде про жорстокі злочини, включаючи вбивства.   

Жінки мають право на правовий захист від насильства, як це передбачають закони і конституція Афганістану. В ООН сподіваються, що доповідь дасть імпульс реформам, необхідним для того, щоб захистити афганських жінок і дати їм можливість домагатися правосуддя.

 

Світ, 30.05.2018 11:52