Фото ілюстративне. Джерело: соцмережі

НАЗК запропонувало вдарити санкціями по алмазах з Росії

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку кандидатів на санкції 47 російських компаній. Вони пов’язані з видобуванням, обробкою і продажем алмазів.

Про це у Telegram повідомляє прес-служба Національного агентства з питань запобігання корупції.

Зазначається, що більшість з цих компаній пов’язані з найвідомішою російською групою компаній — АК "Алроса", яка посідає провідну позицію у світі за обсягом видобутку алмазів. Основна діяльність зосереджена в Якутії, а також в Архангельській області та Африці. "Алроса" контролює понад 90% видобутку алмазів у РФ, а прогнозовані запаси" корпорації становлять близько однієї третини загальносвітових. Компанія вже перебуває під санкціями України та багатьох країн санкційної коаліції, однак пов’язані з нею компанії продовжують працювати на світовому ринку алмазів. 

"Алроса" надає підтримку збройним силам агресора, а самі алмази використовуються Росією, серед іншого, для обходу санкцій. НАЗК вже надіслало до Служби безпеки України та іншим відповідальним органам пропозиції щодо застосування санкцій проти "алмазних" компаній РФ", — йдеться в повідомленні.

У 2022 році Росія експортувала алмазів на понад 3,8 мільярда доларів. Окремі країни санкційної коаліції заборонили імпорт російських алмазів, але поки заборона поширюється лише на необроблене каміння. Після обробки в третіх країнах російські діаманти отримують статус "змішаних" та можуть безперешкодно постачатися на ринки країн G7. 

"Індія, ОАЕ, Бельгія — три найбільші хаби, де сьогодні російські алмази можуть перетворюватися у "змішані" діаманти. США, КНР, ЄС — найбільші їхні споживачі. Кривавим діамантам немає місця на світовому ринку. Етичне споживання як ніколи актуальне питання для діамантової галузі", — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд застосував санкції до десятка компаній, які повʼязані із російськими власниками. Завдяки цьому до державного бюджету надійшли активи на мільярди гривень кількох наближених до Кремля олігархів.

У березні стало відомо, що Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про конфіскацію українських активів російського олігарха Аркадія Ротенберга. Серед них і ТРЦ Ocean Plaza в Києві. Майно близького друга Володимира Путіна вже у квітні перейшло у власність держави й було передане в управління Фонду держмайна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.09.2023 11:31