Фото: соцмережі

Названо фаворита парламентських виборів у Швейцарії

У неділю, 22 жовтня, у Швейцарії проходять парламентські вибори. Найвищі шанси на перемогу має популістська права Швейцарська народна партія (SVP).

Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що Швейцарія з населенням 8,8 мільйона людей обирає 200 представників у Національній раді нижньої палати парламенту та 46 — у верхній палаті Ради кантонів.

Хто фаворит виборчих перегонів

Згідно з опитуванням дослідницького інституту Sotomo, SVP на недільних виборах до нижньої палати набере 28,1% голосів, що на 2,5 відсоткового пункту більше, ніж її попередні результати. Очікують, що "Зелені" поступляться позиціями соціал-демократам, згідно з опитуваннями громадської думки.

Посилення позицій ультраправих, імовірно, вплине на риторику влади щодо міграційних питань — які Швейцарська народна партія активно використовувала у виборчій кампанії — та зменшить увагу до проблеми кліматичних змін.

Цікаво, що виборчі дільниці будуть відкриті лише кілька годин у неділю вранці, оскільки переважна більшість швейцарських виборців голосували протягом чотирьох тижнів до дня виборів. Очікують, що перші результати будуть оголошені приблизно о 16:00 за місцевим часом.

Нагадаємо, що в Польщі встановили рекорд явки на парламентських виборах. Місцеві експерти назвали це "історичною цифрою". Явка склала 72,9%. На минулих парламентських виборах — 2019 року — вона була 61,74%. Рекорд же зафіксували 1995 року в другому турі президентських виборів. Тоді явка складала 68,23%. До цього найвищу явку фіксували 1989 року — на виборах проголосувало 62,7% виборців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.10.2023 14:15