Фото: Pixabay

Недолив та низька якість: експерт пояснив, чим небезпечне пальне на "дешевих" АЗС

Основні причини, чому на деяких автозаправних станціях є дешевший бензин — це низька якість пального, недолив бензину у бак авто та несплата податків.

Про це заявив директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн. 

За його словами, ключовий чинник, який впливає на ціну пального на таких АЗС — це несплата податків. Різниця в ціні за літр пального між "дешевими" та "дорогими" автозаправними станціями складає дві гривні. Якщо підрахувати всі фактори такої оптимізації ціни, то "дешеве" пальне вже є таким дешевим.

"Якість (читай бодяга). Лабораторні перевірки "соціального" бензину, які мені доводилось бачити останнім часом, свідчать про додавання 10-15% спиртів — легкої сполуки, яка збільшує не тільки обсяг продукту, але й розхід пального. У своїх розрахунках я оцінив перевитрату у скромні 7,5% (4 грн/л), хоча доводилось чути оцінки на рівні 10-12%. Недолив. Точкові заміри говорять про те, що найбільш часто й найбільш об’ємно недоливи практикуються на так званих "бочках". Сягають недоливи 2-3%, завдяки чому ціна "покращується" на 1-1,5 грн/л", — зазначив він. 

Він наголосив, що по факту пальне на "дешевих" АЗС коштує стільки ж або навіть дорожче, ніж у відомих національних мережах. Відповідно, "дороге" пальне не є таким вже й дорогим. Автозаправні станції, які торгують "дешевим" пальним, заробляють на недоливах та несплаті податків до 3,5 гривень на літрі дизельного пального. Стосовно бензину, то на одному літрі бензину їм вдається заробити до 7,5 гривень.

"Не рекомендую вірити в дива. Ці фокуси полягають або в обкраданні держави, або в обкраданні самого споживача. А іноді — всіх одразу", — зазначив він. 

Нагадаємо, у травні постійний представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук заявив, що в Україні найближчим часом можуть зрости ціни на деякі види алкоголю та бензин. Уряд запропонував підвищити акцизи до рівня Європейського Союзу. За його словами, впровадження положень законопроекту дасть змогу забезпечити додаткові надходження до держбюджету у другому півріччі 2024 року на 1,6 мільярда гривень у середньому за місяць. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.05.2024 03:26