Прапор невизнаного Нагірного Карабаху. Джерело: korrespondent

Невизнана Нагірно-Карабахська республіка офіційно припинила своє існування

Представники так званої "влади" невизнаної республіки Нагірний Карабах ("Арцах") заявили про припинення свого існування з 1 січня 2024 року. Усі відомства й уряд розпустили. 

Про це пише "Європейська правда". 

Такий указ підписав лідер НКР Самвел Шахраманян ще у вересні. Це сталося після успішної військової операції Азербайджану, розпочатої 19 вересня, у результаті якої держава фактично повернула під свій контроль Нагірний Карабах.

У документі йдеться, що у зв'язку зі "складною військово-політичною ситуацією, що склалася" та враховуючи домовленість, досягнуту за посередництвом командування російського "миротворчого" контингенту з представниками Азербайджану про те, що "забезпечується вільний, добровільний і безперешкодний проїзд жителів Нагірного Карабаху, включаючи військових, що склали зброю, зі своїм майном на їх транспортних засобах Лачинським коридором".

"Розпустити всі державні установи й організації, які перебувають у їхньому відомчому підпорядкуванні до 1 січня 2024 року, і Республіка Нагірний Карабах (Арцах) припиняє своє існування", — йдеться у документі.

Варто зазначити, що з Карабаху до Вірменії виїхали понад 100 тисяч етнічних вірмен. Невизнана республіка Нагірний Карабах проіснувала 35 років. 

Конфлікт у Нагірному Карабаху

19 вересня Азербайджан розпочав "антитерористичні заходи" в Нагірному Карабасі для відновлення конституційного ладу. Формальним приводом став підрив вантажівки та загибель військових, у чому звинуватили Вірменію

Влада невизнаного Карабаху ухвалила рішення про припинення вогню 13:00 20 вересня. Регіон перейшов під контроль Азербайджану.

Водночас Міноборони Азербайджану підтвердило, що роззброєння вірменських формувань у Карабаху та виведення вірменських військових забезпечуються в координації з російськими "миротворцями".

Своєю чергою прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що вірменська сторона не брала участь у підготовці домовленостей між Азербайджаном і "владою" Нагірного Карабаху.

Нагадаємо, 15 жовтня президент Азербайджану Ільхам Алієв прибув до столиці Нагірного Карабаху Ханкенді. Там він вперше після звільнення території підняв азербайджанський прапор.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.01.2024 19:59