Нобелівська премія з економіки в 2019 році дісталася групі учених за проект по боротьбі з бідністю

14 ЖОВТНЯ 2019 15:13

Нобелівська премія з економіки в 2019 році дісталася команді з тих вчених, які розробили проект під назвою «експериментальний підхід до боротьби з глобальною бідністю». Переможцями стали американо-індійський вчений Абхіджіт Банерджі, Естер Дюфло з Франції і Майкл Кремера з США.

Метод, розроблений командою економістів в 2019 дозволяє за два десятиліття істотно скоротити наслідки від бідності в світі. Дослідження показує, що на планеті більше 700 мільйонів людей живуть на дуже низькі доходи. У сім'ях, які перебувають за межею бідності, щорічно вмирають п'ять мільйонів дітей, не досягнувши п'ятиріччя. Їх можна було б врятувати самими за допомогою простих ліків.

Проект вчених поділи глобальну проблему на блоки, окремі питання, вважають вчені, вирішити набагато простіше, ніж намагатися впоратися з бідністю в цілому.

- У середині 1990-х років лауреат економічних наук Майкл Кремер і його колеги продемонстрували, наскільки потужним може бути експериментальний підхід, використовуючи польові експерименти, -повідомляє Independent.

У 2019 експеримент повторили в Індії та інших країнах. Спосіб показав свою дієвість - в результаті одного з їхніх досліджень понад 5 мільйонів індійських дітей скористалися програмами корекційного навчання в школах.

Суспільство, 14.10.2019 15:13