Фото: Yonap

Нове загострення: КНДР розриває договір з Південною Кореєю і стягує війська до кордону

Корейська Народно-Демократична Республіка розірвала п'ятирічну угоду із Південною Кореєю. Документ, який мав зменшити військову напруженість, діяв з 2018 року.

Про це пише BBC.

Зазначається, що у вівторок Пхеньян заявив про успішний запуск у космос супутника-розвідника. У Південній Кореї такий крок засудили і заявили, що відновлюють спостереження за кордоном. Натомість КНДР обіцяє повністю призупинити дію пакту та направити посилені військові сили та техніку до кордону.

"Відтепер наша армія ніколи не буде зв'язана Військовою угодою Північ-Південь від 19 вересня", — йдеться в заяві влади Північної Кореї.

Там пообіцяли скасувати всі заходи "вжиті для запобігання військового конфлікту в усіх сферах, включаючи землю, море і повітря" і розгорнути в прикордонному регіоні додаткову військову техніку "нового типу".

Запуск супутника-шпигуна Пхеньяном рішуче засудили Південна Корея, США та Японія. Теоретично ця технологія може дозволити КНДР стежити за пересуванням американських і південнокорейських військ і зброї на Корейському півострові. 

Нагадаємо, у Північній Кореї стався "масштабний" викид води з ядерного реактора в комплексі у Йонбені. Інцидент трапився на ядерному комплексі в 100 кілометрах на північ від Пхеньяна. У Міжнародному агентстві з атомної енергії наголосили, що "очевидне" продовження ядерної програми Північної Кореї є "явним" порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН.

Наприкінці вересня парламент КНДР схвалив зміни до конституції. Місцеві законодавці внесли в текст основного закону згадку про ядерний статус держави. Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин наголосив, що "політиці КНДР зі створення ядерної зброї надано постійний статус основним законом, із яким нікому не дозволено загравати".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.11.2023 11:11