Кім Чен Ин і його воєначальники. Джерело: KCNA/KNS

Для стримування "американських провокацій": Північна Корея внесла ядерний статус у конституцію країни

Парламент КНДР схвалив зміни до конституції. Місцеві законодавці внесли в текст основного закону згадку про ядерний статус держави.

Про це повідомив Reuters.

"Верховні народні збори Північної Кореї під час дводенної зустрічі одностайно схвалили перегляд конституції, додавши до тексту, що Північна Корея "розробляє ядерну зброю, аби гарантувати її право на існування та стримати війну", — йдеться в матеріалі.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин наголосив, що "політиці КНДР зі створення ядерної зброї надано постійний статус основним законом, із яким нікому не дозволено загравати".

За його словами, Північна Корея наростить виробництво ядерної зброї для стримування "американських провокацій". Він закликав "нарощувати виробництво ядерної зброї, диверсифікувати засоби ядерного удару та розгортати їх у різних службах".

Поправку ухвалили через рік після того, як Північна Корея офіційно закріпила в законі право на застосування превентивних ядерних ударів для самозахисту, що, за словами Кім Чен Ина, зробить її ядерний статус "незворотнім".

Північнокорейський диктатор закликав чиновників і надалі сприяти солідарності з країнами, що протистоять Сполученим Штатам Америки, засудивши тристоронню співпрацю між США, Південною Кореєю і Японією як "азійську версію НАТО".

"Це просто найгірша реальна загроза, а не загрозлива риторика або уявна організація", — сказав він.

Аналітики стверджують, що поправки до конституції Північної Кореї свідчать про подальше прискорення темпів розробки ядерної зброї та, ймовірно, призведуть до розширення військового співробітництва з Москвою, враховуючи нещодавній візит Кім Чен Ина до Росії.

"Нова холодна війна в регіоні Північно-Східної Азії та військова напруга на Корейському півострові будуть посилюватися", — вважає аналітик Ян Му Джин.

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль застеріг Пхеньян від застосування ядерної зброї. Також нещодавно Сеул провів перший масштабний військовий парад за останні десять років, під час якого столицею проїхали різні види озброєння — від балістичних ракет до танків.

Нагадаємо, що в серпні лідер Північної Кореї Кім Чен Ин закликав військове керівництво країни готуватися до війни. КНДР планує збільшити виробництво зброї та розширення військових навчань. На засіданні Центрального військового комітету Трудової партії Північної Кореї обговорили плани контрзаходів для стримування ворогів Північної Кореї. Щоправда, їхній перелік тоді не озвучили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.09.2023 10:07