Новий пакет санкцій США проти РФ почне діяти 26 серпня

05 СЕРПНЯ 2019 10:45

Другий пакет санкцій проти РФ у рамках справи про отруєння екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля, впроваджений США минулого тижня, почне діяти починаючи з останнього тижня серпня, повідомляє Інтерфакс з посиланням на OFAC.

Перші санкції стосовно Росії за недотримання закону США про контроль над хімічною та біологічною зброєю (CBW Act) у зв'язку з обвинуваченнями у причетності Москви до замаху на колишнього полковника ГРУ Скрипаля та його дочки Юлії в березні 2018 року в британському Солсбері було застосовано рік тому. Для другого етапу санкцій за законом CBW Act потрібно було обрати мінімум три заходи з шести, зазначених у законі. США зупинилися на трьох заходах: Вашингтон виступатиме проти видачі всіх кредитів чи іншої фінансово-технічної допомоги Росії з боку міжнародних фінансових організацій, таких як Світовий банк і МВФ; США посилять ліцензування при продажу РФ низки товарів і технологій; заборонять американським банкам брати участь у первинному ринку валютного суверенного боргу Росії та видавати кредити уряду РФ.

Нові заборони починають діяти з 26 серпня, повідомила OFAC (Office of Foreign Assets Control, підрозділ Мінфіну США, що відповідає за правозастосування у сфері санкцій).

У терміні «банк» для цілей трактування санкцій передбачені не лише власне кредитно-депозитні установи, а й трастові компанії, брокери, дилери, біржі, інвесткомпанії, клірингові організації. Заборона також поширюється на американські підрозділи й офіси зарубіжних фінансових інститутів, але не на самі ці інститути, випливає з інформації OFAC.

Серед покупців російських євробондів навіть в останні роки американські інвестори були присутні завжди. Їх сумарна частка в червневому розміщенні Мінфіну становила 26% (загалом було розміщено єврооблігації на $2,5 млрд), у березні представники США придбали 21% випуску євробондів РФ на $3 млрд і 17% додаткового випуску євробондів РФ на 750 млн євро.

Як повідомлялося, нові санкції США не стосуються російських держкомпаній, а також вторинного ринку суверенного боргу, номінованого не в рублях (на борг у російській валюті обмеження не поширюються). Ці винятки пом'якшують ефект санкцій, зазначають аналітики дослідницько-консалтингової компанії Eurasia Group.

«Цей крок (новий пакет санкцій - ІФ) значно знижує шанси на те, що «яструби» в Конгресі проведуть більш жорсткі санкції щодо суверенного боргу РФ, навіть якщо найзавзятіші з них вважатимуть вжиті заходи недостатніми», - цитує Bloomberg аналітичну записку Eurasia Group.

Економіка, 05.08.2019 10:45