Фото: УП

Обмеження проросійських партій для участі у виборах України: Венеційська комісія не підтримує законопроект

Венеційська комісія не згодна з пропозицією законопроекту №9081. У зазначеному документі пропонують після закінчення війни на 10 років заборонити балотуватися всім членам проросійських партій. Йдеться про такі політичні об'єднання як "Опозиційна платформа — за життя", "Партія Шарія", "Блок Володимира Сальдо", "Соціалістична партія України" та інші.

Про це йдеться на офіційному сайті комісії.

Комісія готувала висновок спільно з Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), оскільки питання стосується, зокрема, виборів. На їхню думку, одразу після завершення дії воєнного стану певні обмеження можуть бути виправданими, але встановлені законопроектом часові межі є занадто довгими. 

Відомо, що обмеження охоплюють велику групу осіб і покладають на них колективну відповідальність за протиправні дії партії, до якої вони належали, без розгляду кожного випадку окремо, що "суперечить принципу пропорційності й може призвести до свавільних рішень".

Автори висновку дали кілька рекомендацій Україні щодо законопроекту: 

  • запровадити адекватні критерії та ефективне індивідуальне оцінювання, що обмежить право бути обраним лише для тих політиків, чиї діяльність та висловлення ставили під загрозу нацбезпеку та державну цілісність демократичної держави;
  • після скасування воєнного стану ввести обмеження на право бути вибраним на найкоротший термін. А тривалі обмеження мають лишатися тільки для осіб, які, за рішенням відповідних судів, становлять найбільшу загрозу демократії та нацбезпеці Україні;
  • надання людям, які потрапляють під обмеження, всі процесуальні гарантії під час оцінювання, включно достатньо обґрунтованим рішенням та можливістю оскаржити обмеження прав — щоб їхнє право переглянули в суді.

Також після скасування воєнного стану Україні рекомендують скоротити до "якнайменшого терміну" час дії обмежень і забезпечити, що триваліший строк обмежень застосовуватимуть лише до осіб, які є серйозною загрозою для нацбезпеки, й на підставі рішень відповідних судів про їхню особисту відповідальність.

Також автори висновку підкреслюють, що виконання цих рекомендацій є важливим для уникнення негативного балансу між легітимною метою захисту демократичного ладу і нацбезпеки держави та потребою забезпечити рівні умови політичного змагання.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський допустив можливість проведення виборів під час режиму воєнного стану. Проте для цього, за його словами, потрібно змінити законодавство та гарантувати безпеку учасникам голосування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.10.2023 19:35