Фото: ГУР

"Огидна спроба ворожої ІПСО": розвідка пояснила, для чого РФ знімала відео про обстріл цивільного автомобіля

У мережі нещодавно розмістили відео, на якому невідома особа в українській військовій формі начебто стріляє по цивільному авто жінки з малою дитиною. Це відео є черговим російським фейком

Про це повідомили в прес-службі Головного управління розвідки Міноборони.

Про постановочність відео свідчать наступні аргументи:

  1. Локація на окупованій території між Донецьком і Макіївкою: поворот із окружної дороги, стрільбище "ДНР".
  2. Одне з джерел вкиду — нік "Юрий Алексеич Z V".
  3. Українські військові наносять на свої авто суцільні хрести. А це хрести Вермахту.
  4. Це відео було нібито знято з реєстратора в авто жінки. Проте реєстратори в Україні заборонені навіть в глибокому тилу та на заході України.
  5. Кузов автівки, на якій нібито їдуть українські військові, був виготовлений в Росії та ніколи не поставлявся до України.
  6. Неякісний монтаж. На 01:35 військовий у безпосередній близькості від машини стріляє з автомата. Але гучних звуків пострілів немає. Вікно машини відкрите. Йшла розмова через вікно. Звуку закриття вікна немає. Коли машина їде назад, знову чути, що вікно відкрите. Постріл був, бо на відео видно розліт гільз. У цей момент мав би бути хоч якийсь звук.

Цей ролик за примітивне виконання й показову фейковість навіть розкритикувала низка російських пропагандистів і лідерів думок, а російське міністерство закордонних справ, яке спершу поширило це відео зі звинуваченнями українців у "нацизмі", миттю його прибрало.

"Це сфабриковане відео виявилося черговою невдалою й огидною спробою ворожої інформаційно-психологічної спецоперації, як і попередні пропагандистські спроби рашистів дискредитувати ЗСУ. Росіяни намагаються і далі очорнити воїнів ЗСУ, показати їх жорстокими й неадекватними, а також створити конфлікт із представниками мусульманської спільноти. Цього разу — з кримськими татарами. З діалогу військового й жінки, що була за кермом, можна зрозуміти, що вона нібито належить до кримськотатарського народу", — кажуть у ГУР.

Нагадаємо, у Facebook ворог проводить чергову інформаційну кампанію. З анонімних каналів росіяни поширюють рекламу з наміром зневірити українців у перемозі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.03.2023 14:37