Фото:Latifundist.com

Олігарху Жеваго повідомили про підозру через хабар голові Верховного Суду

У четвер, 3 серпня, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру власнику групи "Фінанси і кредит" Костянтину Жеваго. Йдеться про надання хабаря Голові та суддям Верховного Суду в обмін на рішення на його користь у господарській справі.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро.

За даними слідства, у 2002 році підозрюваний придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог. У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. 

"Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року підозрюваний вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об’єднань, який мав зв’язки з суддями Верховного Суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 мільйона доларів. З них 1,8 мільйона доларів — суддям Верховного Суду, решта — як "оплата" посередницьких послуг", — йдеться в повідомленні.

Врешті-решт, Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій, НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 1,8 мільйона доларів. Під час отримання другого траншу у 450 тисяч доларів 15 травня 2023 року Голову ВС і адвоката було викрито "на гарячому".

"Оскільки підозрюваний на момент скоєння злочину і до теперішнього часу перебуває у Франції, про підозру йому повідомили в межах міжнародної правової допомоги", — зазначають у НАБУ.

Справа Князєва

15 травня детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі 2,7 мільйона доларів голову Верховного Суду України Всеволода Князєва. Він був залучений у злочинну схему. Того ж дня слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК. 

16 травня Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання висловив недовіру його голові Всеволоду Князєву. Ввечері цього ж дня Князєву та його спільнику (адвокату) офіційно повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди. За версією слідства, він є членом "бекофісу", який за хабар міг сприяти ухваленню необхідного для бізнесмена Костянтина Жеваго рішення. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

18 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала відкриття кримінального провадження через розголошення даних у справі. Потім Вища рада правосуддя надала згоду на тримання під вартою Князєва. "За" це рішення проголосували всі 14 членів ВРП.

Того ж дня Вищий антикорупційний суд призначив Князєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 14 липня включно з альтернативою застави у понад 107,360 мільйонів гривень. Князєва взяли під варту у залі суду. 31 травня апеляційний суд змінив запобіжний захід Князєву зменшили розмір застави до 75 мільйонів гривень. 

Нагадаємо, раніше у ході розслідування справи Князєва у Спеціальній антикорупційній прокуратурі розгорілася справжня війна. Причиною конфлікту став телефон Князєва, або ж ті таємниці, які у ньому сховані.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.08.2023 15:56