Фото: Верховний суд

Таємниці телефона Князєва: чому у САП розгорілася війна через справу голови Верховного Суду

В ході розслідування гучної справи колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва, якого викрили на хабарі 2,7 мільйона доларів, у Спеціальній антикорупційній прокуратурі розгорілася справжня війна. Причиною конфлікту став телефон Князєва, або ж ті таємниці, які у ньому сховані.

Про це повідомляє "Цензор.НЕТ".

"Судячи з усього, в робочому телефоні Князєва міститься така кількість таємниць і цікавих розмов з посадовцями найвищого рангу, що навколо пристрою почали відбуватись дуже дивні події, які ставлять під сумнів незаангажованість керівників деяких незалежних органів", — йдеться у повідомленні.

Відтак, за даними видання, справу колишнього голови Верховного Суду вів прокурор САП Олександр Омельченко. Він обрався на посаду начальника першого відділу САП на відкритому конкурсі у 2015. У його підпорядкуванні на сьогодні сім прокурорів. Його відділ здійснює процесуальне керівництво у справах Клюєва, "Приватбанку", у справі колишнього заступника міністра оборони Халімона за фактом підписання незаконних додаткових угод, керівника ДП "Укрпатент" Кудіна по розтраті коштів. 

"Відділом Омельченка за перші пів року 2023-го передані в суд обвинувальні акти у справах про недостовірне декларування нардепів Маргарити Шол і Сергія Нагорняка, начальника департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Нацполу Неволі, за заволодіння коштами директором ДП "Морський порт Южний", проти директора "Житомирського бронетанкового заводу" Бутенка та інших", — зауважили розслідувачі.

Журналісти наголосили, що зауважень до роботи Омельченка не було, допоки він не погодив запит на міжнародну правову допомогу до Польщі щодо розблокування телефона судді Князєва. Відтак, у ході слідства Омельченко посварився із керівником САП Олександром Клименком, адже участь польських колег у зламуванні гаджета Князєва його дуже обурила.

"Варіантів було два – Україна без гарантії успіху або Польща з гарантією, але без попередніх спроб українських фахівців. Омельченко дав запит на допомогу полякам. І це стало початком великого конфлікту в САП, а також причиною подачі скарги на Клименка в раду прокурорів, копія якої є в розпорядженні "Цензор.НЕТ", – пишуть розслідувачі.

Зазначається, що телефон Князєва поляки таки зламали та повернули НАБУ. Після цього Клименко поскандалив із Омельченком і заявив, що той більше працювати в його відомстві не буде. 30 червня прокурор пішов у відпустку, а після повернення з нього, 3 липня, дізнався, що його посаду скорочено указом Генерального прокурора.

"З вказаною позицією Клименка, яка була висловлена мені в грубій формі та явно виходила за межі повноважень керівника САП, я не погодився, адже мені як старшому прокурору у провадженні достовірно відомо від детективів НАБУ, що спроби подолати логічний захист телефона експертами під час проведення судово-технічної експертизи телефону на території України несли ризик безповоротної втрати можливості отримати будь-яку інформацію з телефону в майбутньому. Водночас, за інформацією детективів НАБУ, спеціалісти з Польщі могли забезпечити уникнення такого ризику втрати інформації та досягти потрібного для досудового розслідування результату. Окрім цього, будь-яких законних перешкод для здійснення такого міжнародного співробітництва не існує", — йдеться в заяві Омельченка.

За даними видання, вийшовши з кабінету Клименка, Омельченко подзвонив керівнику другого відділу детективів НАБУ Індиченку, де спитав про долю телефону та про тиск на себе з боку керівника САП. Також він повідомив про це своїх підлеглих Гречишкіна та Василенкова, начальника другого підрозділу детективів НАБУ Полькіна. 30 червня Омельченко пішов у щорічну відпустку, а вийшовши на роботу 3 липня, дізнався, що наказом Генерального прокурора його посада скорочена. На запит видання про те, що спричинило звільнення, у САП відповіли, що це було одним із заходів на шляху до "оптимізації роботи відомства".

Крім того, пізніше з'ясувалося, що у справі фігурує також адвокат Олег Горецький, який побудував цілу мережу для розв'язання питань у судах за гроші, а ще колишній депутат Миколаївської міськради, нотаріус Кирило Горбуров. Якщо Князєва затримали "на гарячому", то дані про частину суддів, які теж могли бути причетними до ухвалення рішень за хабарі, задокументувати не вдалося.

Зокрема, детективи не змогли вчасно затримати Горецького. Правоохоронці спершу не змогли наздогнати його авто, а потім, коли адвокат дістався свого дому, він зіскочив із карнизу будинку, поки детективи чекали підмоги зламати двері. Зрештою, коли Горецького затримали в готелі, він вже "вичистив свій телефон".

"Можливо, це трапилося не просто так. У матеріалах НСРД є фрагменти, які потенційно вказують на зв'язок між заступником керівника САП Синюком і поплічниками Князєва, зокрема адвокатом. 30 березня між Горецьким і миколаївським нотаріусом Кирилом Горбуновим відбувається розмова, в якій перший говорить про знайомство із заступником керівника САП (оскільки заступник один, то йтися може лише про Андрія Синюка) в одному з ресторанів Києва", — йдеться у публікації.

Проаналізувавши аудіо, розслідувачі припустили, що співрозмовників познайомила третя особа і, як кажуть джерела видання, йдеться про Віталія Чубаєвського — очільника директорату стратегічного планування та європейської інтеграції МВС. "Цензор.НЕТ" звернувся до Синюка за коментарем щодо знайомства з Горецьким, але той не відповів.

Прес-служба САП також обтічно відповіла про можливе знайомство співробітників САП з Горецьким та можливий витік матеріалів.

"Досудове розслідування щодо можливого витоку матеріалів провадження доручено Управлінню внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України і ми одразу проінформували громадськість про початок цього розслідування. Наразі розслідування триває. Про результати ми обов'язково будемо повідомляти громадськість, але знову ж таки в тих об’ємах, які не завадять розслідуванню", — сказано в заяві.

Водночас "Цензор.НЕТ" зауважує, що дехто в керівництві САП був кровно незацікавлений в розкодуванні телефону Князєва. І тоді стає зрозумілою злість на прокурора, який відправив телефон у Польщу. 

"Наскільки відомо автору, цей конфлікт хотіли владнати по-тихому, але після виходу одного коментаря, всі стоп-крани було зірвано. У результаті керівництво САП отримає для себе скандал, який може йому дуже дорого коштувати", — резюмували у САП.

Справа Князєва

15 травня детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі 2,7 мільйона доларів голову Верховного Суду України Всеволода Князєва. Він був залучений у злочинну схему. Того ж дня слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК. Вища рада правосуддя має їх усунути.

16 травня Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання висловив недовіру його голові Всеволоду Князєву. Ввечері цього ж дня Князєву та його спільнику (адвокату) офіційно повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди. За версією слідства, він є членом "бекофісу", який за хабар міг сприяти ухваленню необхідного для бізнесмена Костянтина Жеваго рішення. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

18 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала відкриття кримінального провадження через розголошення даних у справі. Потім Вища рада правосуддя надала згоду на тримання під вартою Князєва. "За" це рішення проголосували всі 14 членів ВРП.

Того ж дня Вищий антикорупційний суд призначив Князєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 14 липня включно з альтернативою застави у понад 107,360 мільйонів гривень. Князєва взяли під варту у залі суду.

Нагадаємо, 31 травня апеляційний суд змінив запобіжний захід колишньому очільнику Верховного Суду Всеволоду Князєву, якого підозрюють в отриманні хабара. Також судді зменшили розмір застави для Князєва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.07.2023 13:27