Фото: Facebook-сторінка Верховного Суду

Князєв втратив посаду голови ВСУ: йому висловили недовіру

Пленум Верховного Суду висловив недовіру голові суду Всеволоду Князєву, якого затримали на хабарі у розмірі 2,7 мільйона доларів. Відтак він втрачає свою посаду очільника суду.

Про це стало відомо із засідання Пленуму.

За таке рішення проголосували 140 суддів, проти — 2. Однак Князєв і надалі матиме статус судді, адже повністю звільнити його з судової системи може лише Вища рада правосуддя. Також лише ВРП може дозволити арешт Князєва за клопотанням прокуратури.

Допоки не буде обраний новий очільник Верховного суду, його обов’язки виконуватиме суддя з найбільшим стажем. Наразі це Луспеник Дмитро Дмитрович. Він є секретарем Пленуму Верховного Суду з 2017 року, секретарем Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

Нагадаємо, детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі 2,7 млн доларів голову Верховного Суду України Всеволода Князєва. Він був залучений у злочинну схему. 

У вівторок, 16 травня, Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання ініціював висловлення недовіри його голові Князєву.

Працівники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро викрили "на гарячому" голову Верховного Суду та адвоката під час отримання хабаря. Документування злочинів правоохоронці розпочали ще на початку цього року, зафіксовано кілька випадків передачі коштів. Діюча корупційна схема у Верховному Суді була зупинена завдяки операції під прикриттям.  

НАБУ та САП встановили наявність контактів бізнесмена-власника групи "Фінанси і кредит" (за повідомленнями ЗМІ, це був Костянтин Жеваго, — ред.) з одним з адвокатів обʼєднання, яке використовувалося як "бекофіс" для маскування злочинної діяльності у Верховному Суді. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.05.2023 17:45