Фото ілюстративне. Джерело: Facebook-сторінка ВСУ

"Чорний день в історії Суду": Пленум ВСУ ініціював висловлення недовіри Князєву

У вівторок, 16 травня, Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання ініціював висловлення недовіри його голові Всеволоду Князєву, який 15 травня погорів на хабарі у розмірі 2,7 мільйона доларів.

Відповідне засідання транслювалося на YouTube-каналі Верховного Суду.

"Повідомлення про ймовірне вчинення головою Верховного Суду корупційних діянь, заподіянням шкоди авторитету Верховного Суду та зниженням довіри громадян до Суду, ініціативна група ВСУ на підставі статті 41 закону України "Про судоустрій та статус суддів" виносимо це подання про висловлення недовіри голові Верховного Суду", — сказав секретар пленуму ВС Дмитро Луспеник. 

За його словами, відповідно до порядку висловлення недовіри голові ВС, ініціативна група має обрати оргкомітет, який займатиметься організацією голосування суддів за це питання. Подання підписали 138 суддів зі 142 присутніх.

Судді ВСУ також у своєму зверненні заявили, що добровільно і повною мірою співпрацюють зі слідством. 

"Верховний Суд діє і буде діяти за принципом самоочищення, вживаючи всіх необхідних заходів. Це чорний день в історії Суду. Ми мусимо бути гідними та витримати цей удар", — йдеться у заяві суддів. 

Зазначимо, що Пленум Верховного Суду — найвища в Україні судова та організаційно-методична інстанція системи судів загальної юрисдикції. До його повноважень входить, серед іншого, обирання та звільнення голови ВС.У своїй роботі Пленум ВСУ керується законом "Про судоустрій і статус суддів" та прийнятим відповідно до нього Регламентом.

Хабар Князєву: якою була схема поділу коштів

Загальна сума отриманих коштів Князєвим становила близько 2,7 мільйона доларів. Як пояснили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, документування злочинів розпочали ще на початку цього року — усього було зафіксовано кілька випадків передачі коштів. Операція відбувалася під прикриттям.  

"Під час розслідування ми зафіксували фактичне існування у Верховному Суді так званого "бекофісу" — адвокатського об’єднання, яке прикривалось наданням легальних адвокатських послуг. Адвокатське об’єднання виступало посередником між керівництвом Верховного Суду і тими особами, які бажали вирішити свої питання у суді за неправомірну вигоду. Це стосувалось не лише рішень Верховного Суду, але і більшості інших судів на території України. Іншим фактам буде надана правова оцінка у ході досудового розслідування. Наразі тривають слідчі дії щодо інших суддів", — зазначив керівник САП Олександр Клименко.  

НАБУ та САП встановили наявність контактів бізнесмена-власника групи "Фінанси і кредит" (за повідомленнями ЗМІ, це був Костянтин Жеваго, — ред.) з одним з адвокатів обʼєднання, яке використовувалося як "бекофіс" для маскування злочинної діяльності у Верховному Суді. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (далі — ГЗК) у чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог. 

У 2022 році Апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом "бекофісу" у Верховному Суді. Протягом березня-квітня 2023 року бізнесмен передав адвокату 2,7 мільйона доларів (1,8 мільйона доларів США — суддям Верховного Суду, решта — як "оплата" посередницьких послуг).

передача коштів Князєву

Інфографіка: САП

19 квітня 2023 року Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій НАБУ і САП задокументували передачу й отримання двома траншами 2,7 мільйона доларів США. Під час отримання другого траншу у 450 тисяч доларів США 15 травня 2023 року Голову ВС і адвоката було викрито "на гарячому". 

Попередня правова кваліфікація — ч. 4 ст. 368, ч. 4 ст. 369 КК України. Вирішується питання про повідомлення особам про підозру та готуються відповідні клопотання про звернення до Вищої ради правосуддя та Вищого антикорупційного суду.

Нагадаємо, 15 травня слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК. Вища рада правосуддя має їх усунути.

16 травня НАБУ і САП повідомили, що Князєва затримали, але підозру офіційно ще не оголосили. Кошти вилучили під час обшуку в учасників злочинної організації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.05.2023 14:54