ООН: Людству загрожує глобальна екологічна катастрофа через потепління

08 ЖОВТНЯ 2018 17:45

У понеділок на черговій сесії в місті Інчхон Міжурядова група експертів ООН зі зміни клімату звернулася до держав з різкою заявою. За словами експертів, світу загрожує глобальна екологічна катастрофа. І для стримування зростання температури планети необхідні «термінові і безпрецедентні заходи».

Група була створена для аналізу загроз глобальної зміни клімату, в 2007 році її учасники спільно з колишнім віце-президентом США Альбертом Гором отримали Нобелівську премію миру.

Екологи закликали загострити увагу на глобальне потепління, яке може привести до серйозних кліматичних катаклізмів. Експерти визначили, що існує кілька причин, які можуть стати причиною катастрофи. Одна з них - це підвищення температури в холодних регіонах планети. Також вчені відзначили зміни раніше стабільних біологічних видів згодом потепління і підвищення рівня світового океану.

«Кожен градус підвищення температури повітря планети на тлі вже складався зростання на 1,5 градуса приведе до незворотних екологічних наслідків, зокрема, до втрати ряду давно сформованих екосистем», - повідомив співголова сесії Ганс-Отто Портнер.

Світові лідери зобов'язані приступити до реалізації домовленостей, які були досягнуті в Парижі на конференції з питань клімату. За словами вченого, в період з 2030 За 2052 роки температура повітря може піднятися ще на 1,5 градуса, що призведе до стійкого парникового ефекту. До кінця століття температура на планеті може підвищитися на 3 градуси.

Міжурядова група експертів ООН вважає, що необхідно різко, до 45%, вже до 2030 року скоротити викид вуглекислого газу, що виділяється містами, заводами, сільськогосподарськими підприємствами і в першу чергу важливо повністю відмовитися від спалювання вугілля.

Кліматолог Валері Массон-Дельмотт вважає, що для реалізації запропонованих кроків необхідна політична воля.

Вчений з Королівського коледжу в Лондоні Джим Ски впевнений, що завдяки фізиці, хімії та інших наук можливо «змінити всі технологічні процеси на користь збереження екосистеми планети. Залишається тільки довести ці проблеми до керівників держав, в чиїх силах зробити рішучі кроки в цьому напрямку».

Світ, 08.10.2018 17:45