ООН: необхідно скасувати смертну кару в усіх країнах світу

11 ЖОВТНЯ 2018 09:16

Згідно з наявними даними, в 2017 році в п'ятірку країн, що лідирують за кількістю страт увійшли Китай, Іран, Саудівська Аравія, Ірак і Пакистан, повідомляє UN.

 Причому в Китаї як і раніше страчують більше людей, ніж в будь-якій іншій країні - навіть при тому, що точні цифри невідомі, оскільки вважаються в КНР державною таємницею. Якщо не враховувати Китай, то в 2017 році в світі до смертної кари було засуджено 2591 осіб в 53 країнах, 993 смертних вироки приведені у виконання.

В минулому році смертні вироки отримали і неповнолітні, деякі з яких були страчені. За даними правозахисної організації «Міжнародна амністія», з 1990 року задокументовано 138 страт неповнолітніх в дев'яти країнах: Китаї, ДРК, Ірані, Нігерії, Пакистані, Саудівській Аравії, США і Ємені.

Глава ООН нагадав про те, що буквально минулого тижня в Ірані стратили Зейнаб Локран, яку в результаті сумнівного судового процесу визнали винною у вбивстві чоловіка. На момент скоєння приписуваного їй злочину їй було 17 років.

У ряді держав до смертної кари засуджують психічно нездорових людей. У деяких країнах світу жінки піддаються страти за злочини, пов'язані з «моральністю». Причому, вимоги до аргументів на захист жінок - більш жорсткі, ніж у випадках, коли обвинувачений - чоловік.

Більш того, сотні людей отримують смертні вироки, не маючи юридичної підтримки та можливості захистити себе в суді, деяких засудили в ході таємних процесів - а в таких випадках особливо велика ймовірність помилки.

Експерти ООН привертають увагу до того, що велика частина людей, засуджених до смертної кари, - з бідних верств населення, які не можуть дозволити собі хороших адвокатів.

170 країн світу вже скасували смертну кару або ввели мораторій на її застосування. Нагадаємо, що Білорусь - єдина країна в Європі і на пострадянському просторі, де ще застосовується ця міра покарання. Згідно з інформацією колишнього Спеціального доповідача з прав людини в Білорусі Міклоша Харасті, в 2017 році в країні були страчені двоє людей і винесені чотири смертних вироки.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав всі країни світу скасувати смертну кару або ввести мораторій на її застосування.

Світ, 11.10.2018 09:16