ООН: Новий закон Угорщини ксенофобський

22 ЧЕРВНЯ 2018 06:29

Ганебним зазіханням на фундаментальні права і свободи людини назвав Верховний комісар ООН з прав людини новий закон, прийнятий в Угорщині. Він передбачає кримінальне покарання за надання допомоги шукачам притулку, біженцям і мігрантам, які прибувають в країну без документів.

За словами Зейда Раада аль-Хусейна, рішення парламенту країни носить відверто ксенофобський характер і йде врозріз з європейськими та міжнародними цінностями плюралізму, толерантності та солідарності, а також принципами в області прав людини.

До числа порушень, які заслуговують, на думку угорських законодавців, на кримінальне покарання, відносяться поширення інформації, пов'язаної з мігрантами, надання консультацій мігрантам і біженцям і здійснення контролю за тим, що відбувається на кордоні.

Арешту підлягають також ті, хто надає цим людям юридичну або гуманітарну допомогу: наприклад, допомагає заповнити заяву на притулок або посвідку на проживання.

Нові нормативні акти вступлять в силу вже на початку липня відразу ж після саміту глав 28 держав Європейського союзу, на якому будуть обговорюватися питання про міграційну політику в регіоні.

Названий ксенофобським закон передбачає введення 25 відсотків податку на кошти, передбачені для фінансування неурядових організацій, що підтримують мігрантів.

Згідно з даними Управління Верховного комісара у справах біженців (УВКБ), з січня Угорщина практично закрила кордони майже для всіх шукачів міжнародного притулку. В середньому через дві транзитні зони на кордоні з Сербією в країну пускають тільки двох шукачів притулку в день.

У минулому році в Угорщині статус біженця отримали 1216 осіб.

Події, 22.06.2018 06:29