ООН: практика розлучення дітей з батьками-мігрантами - прямий наслідок двох указів Трампа

06 ЧЕРВНЯ 2018 16:01

Американська влада порушує права дитини, розлучаючи дітей з батьками, які намагаються потрапити в США. З такою заявою виступила сьогодні представниця Управління Верховного комісара ООН з прав людини Равіна Шамдасані, інформує UN.  

За її словами, в жовтні у батьків, затриманих владою США при спробі переходу кордону, відняли однорічне немовля.   

«Ми зафіксували перший випадок в жовтні, - повідомила вона, - проте ми вважаємо, що це почалося раніше, в січні минулого року, коли президент США підписав два укази, пов'язаних з міграційною політикою.

Практика розлучення дітей з батьками стала прямим наслідком цих указів».   

З жовтня минулого року в ООН отримали дані про сотні випадків, коли дітей забирали у батьків. Так звертаються з сім'ями як шукачі притулку, так і трудові мігранти.  

Поки батьки очікують судового розгляду, перебуваючи під вартою, дітей направляють на піклування Управління США по розміщенню біженців або знаходять їм тимчасових опікунів. Коли сім'ї, нарешті, возз'єднуються, їх найчастіше депортують на батьківщину.  

В ООН нагадують, що в'їзд в країну без належних документів повинен розглядатися як адміністративне порушення, а не кримінальний злочин.   

Представниця Управління також назвала практику розлучення батьків з дітьми «довільним і незаконним втручанням в життя сім'ї».  

«Хоча в США серйозно ставляться до прав дитини в цілому, це - єдина країна в світі, яка не ратифікувала Конвенцію про права дитини», - зазначила Шамдасані.   

Вона закликала США приєднатися до цього документа і суворо дотримуватися його положення.

 

Світ, 06.06.2018 16:01