ООН про Нобелівських лауреатів: «важко уявити собі більш гідних кандидатів»

05 ЖОВТНЯ 2018 19:43

Вперше в історії Нобелівську премію миру отримають два активіста, які присвятили себе боротьбі з сексуальним насильством, яке використовується в якості знаряддя ведення війни. Це Надя Мурад, Посол доброї волі Управління ООН з наркотиків і злочинності, яка сама пережила жорстоке насильство від рук ІДІЛ, і хірург з ДРК Денис Муквеге.

В ООН привітали рішення Нобелівського комітету відзначити зусилля цих мужніх людей і висловили надію, що цей крок допоможе покінчити з сексуальним насильством, яке стало методом ведення війни.

«Надя Мурад розповіла світу про немислимі жорстокості, які відбувалися в Іраку, коли екстремісти ІДІЛ переслідували езидів, особливо жінок і дівчаток. З 2016 року, коли вона стала Послом доброї волі Управління ООН з наркотиків і злочинності, Надя Мурад підтримує жертв торгівлі людьми і сексуального насильства, і домагається покарання злочинців, - cказал Генеральний секретар ООН, вітаючи лауреатів. - Доктор Денис Мукебе безстрашно бореться за права жінок, які постраждали в ході збройних конфліктів, які зазнали сексуального та іншим жахливим формам насильства і експлуатації. Незважаючи на постійні погрози, він перетворив лікарню в ДРК в притулок для постраждалих». «Захищаючи права жертв сексуального насильства в конфліктах, вони захищають наші спільні цінності», переконаний глава ООН.

Світ, 05.10.2018 19:43