ООН: Світовий океан - легені планети, які потрібно охороняти

05 ЖОВТНЯ 2018 19:33

Забруднення, перелов риби, окислення і підвищення температури води, підводний шум, танення льоду в Арктиці й Антарктиці створили безпрецедентну загрозу для Світового океану. У новій доповіді Генеральний секретар Антоніу Гутерріш закликає міжнародне співтовариство вжити термінових заходів, щоб захистити океан.

Світовий океан - це «легені» планети і найбільший виробник кисню. Він допомагає регулювати глобальний клімат і є основним джерелом води, що підтримує все живе на планеті: від коралових рифів до засніжених вершин, лісів і річок. Крім того, океани знижують рівень парникових газів в атмосфері, приносячи користь всьому людству.

«Стан океанів ніколи не був настільки загрозливим, як зараз», - попереджає Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш в новій доповіді, присвяченому Світовому океану.

У 1950 році населення світу - 2,5 мільярда людей - вироблено 1,5 мільйона тон пластику. У 2016 році число жителів планети перевищило 7 мільярдів людей, і кількість пластику досягло 300 мільйонів тон, що обернулося згубними наслідками для морських рослин і тварин. З огляду на масштаби забруднення океанів пластиком, більшість мешканців морів вже заражені пластиковими відходами або безпосередньо, або через харчовий ланцюжок, поглинаючи дрібних морських тварин. При збереженні цієї тенденції до 2050 року Світовий океан буде містити більше пластика за питомою вагою, ніж риби.

У доповіді Генерального секретаря зазначається, що в справі захисту Світового океану вдалося досягти певного прогресу. Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію про запобігання забрудненню морських екосистем. По всьому світу вживають заходів з очищення океанів від пластику. Проте, людство ще не до кінця усвідомила важливість світового океану для життя і здоров'я людей.

Світ, 05.10.2018 19:33