ООН: Жінки, які пережили секснасильство в умовах конфлікту, будуть захищені

10 БЕРЕЗНЯ 2018 12:20

Бойовики ІДІЛ, які контролювали іракський Мосул на протязі декількох років, зробили численні злочини проти дівчат і жінок. Вони ґвалтували їх, тримали в сексуальному рабстві і піддавали усіляким приниженням. Сьогодні ті, хто вижив, вільні, проте вони потребують захисту, а також медичної та психологічної допомоги. Про це заявила Спеціальний представник Генерального секретаря з питання про сексуальне насильство в умовах конфлікту Праміла Паттен, виступаючи сьогодні на брифінгу в штаб-квартирі ООН, передає TrueUA.

Праміла Паттен недавно повернулася з поїздки, в ході якої вона відвідала Судан і Ірак. Спецпредставник розповіла про свої зустрічі з жінками, які пережили сексуальне насильство.

Багато з них, за її словами, живуть в страху - вони побоюються помсти і звинувачень в співжитті з бойовиками ІДІЛ. Особливо непроста доля у тих, хто повернувся з такого рабства з дітьми на руках. Багато племінні лідери відмовляються прийняти в громади дітей, зачатих в результаті зґвалтування.

«Влада провінції в Мосулі розповіли мені про те, що для тисяч таких дітей створені спеціальні дитбудинку. Я закликаю всіх релігійних і племінних лідерів прийняти в громади жертв сексуального насильства і їхніх дітей, а уряд знайти юридичну можливість надати цим дітям іракське громадянство», - заявила Спецпредставник.

Вона також закликала уряд залучати до відповідальності винних, пред'являючи їм звинувачення не тільки в тероризмі, а й в скоєнні злочинів на сексуальному ґрунті, включаючи зґвалтування, примусові шлюби, викрадення і утримання людей в сексуальне рабство.

«Мої співробітники готові працювати з іракськими суддями, слідчими і прокурорами разом з новою командою па розслідування, створеної на підставі резолюції Ради безпеки 2379», - підкреслила вона.

У суданському Дарфурі, за словами Спецпредставника, ситуація з безпекою дещо покращилася, проте дівчата і жінки як і раніше ставляться до найбільш вразливої ​​групи населення. Вони часто піддаються сексуальному насильству, особливо, коли їм доводиться виходити за межі табору для біженців.

В даний час в парламенті Судану розглядають проект закону, який скасував би таку недоторканність. Спецпредставник також закликала уряд Судану прийняти рамкову угоду щодо співпраці з ООН, щоб, в тому числі, посилити боротьбу з сексуальним насильством в умовах конфлікту.

«Я хочу, щоб жінки, які пережили ці злочини, знали - вони не самотні, - заявила Праміла Паттен, - Я також хочу запевнити уряду Іраку і Судану, в тому, що в ООН підтримують їх зусилля щодо запобігання сексуальних злочинів в умовах конфлікту та залученню винних до відповідальності».

Світ, 10.03.2018 12:20