Фото: Pixabay

Основний овощ борщового набору стрімко зростає в ціні: тенденція тижня

В Україні за поточний тиждень ціна на білоголову капусту зросла на 20% у порівнянні з минулим тижнем. Проте тенденція до підвищення цін на один із основних овочів борщового набору стосується лише сегменту продукції високої якості.

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Фахівці зазначають, що підвищити ціну на дану продукцію виробники змогли шляхом помітного скорочення пропозиції білоголової капусти з дрібних господарств, які торгували продукцією одразу з поля через дефіцит власних складів для зберігання.

Вже на сьогодні угоди з продажу білокачанної капусти укладаються в рамках діапазону 7-10 грн/кг, що приблизно на 20% дорожче, ніж тижнем раніше. І це з урахуванням того, що пропозиція білоголової капусти доволі обмежена на ринку. Багато господарств зараз займають позицію очікування та не поспішають продавати капусту, оскільки не виключають, що найближчими тижнями ціни на цю продукцію можуть і далі зростати. Втім, оптовики виявляють зацікавленість у закупівлі білоголової капусти й готові підвищувати закупівельні ціни.

Аналітики зазначають, що сьогодні вартість білокачанної капусти в Україні вже в середньому на 13% вища, ніж наприкінці листопада 2022 року. На думку ключових гравців ринку, за відсутності нормальних погодних умов в найближчі місяці зберігатиметься тенденція до зростання цін на цю продукцію. 

Нагадаємо, у травні 2023 року, за даними Держстату, білоголова капуста подорожчала на 58,0% — до 37,6 гривні за кілограм у порівняння з квітнем. Тоді фахівці пов'язували це частково із появою овочів нового врожаю. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 07.12.2023 02:14