Фото: Pixabay

Ціни повернулися на довоєнний рівень: в Україні здешевшала популярна крупа

У серпні поточного року середні споживчі ціни на гречані крупи зменшилися до 45,61 гривень за кілограм, що на 4,5 % менше, ніж у попередньому місяці, й на 39,9 % менше, ніж у грудні 2022 року. Крім того, це — найнижчий з листопада 2021 року показник, коли ціна цей вид крупи складала 46,33 гривень за кілограм.

Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Держстатом дані про середні споживчі ціни на товари у січні-серпні 2023 року.

Ціни на гречку

Лупенко пояснив, що зростання цін на гречку тривало до вересня 2022 року, а потім, з надходженням продукції нового врожаю, розпочалося поступове зниження, яке триває й домі, а також має всі перспективи для продовження. Максимальна вартість гречки була зафіксована  серпні 2022 року — 96,01 гривень за кілограм, а найнижча — у лютому 2022 року. Тоді ціна на цю крупу становила 48,66 гривень за кілограм.

Меншою мірою, крім вже згаданої гречки, зменшились ціни на пшеничне борошно (-2,5%).

Вартість овочів та фруктів

Директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" вказує, що у серпні цього року найбільш суттєво знизились споживчі ціни на продукти овочевої групи, зокрема: на моркву (-63%), буряк (-54,9 %), капусту білокачанну (-52,7 %), цибулю ріпчасту (-50 %). Також на 16,3 % зменшились ціни на яблука, які у липні ще зростали.

Ціни на інші продукти

Меншою мірою зменшились ціни на житній та житньо-пшеничний хліб (-0,5 %), вершкове масло (-0,6 %), соняшникову олію (-0,5 %), м’які сири жирні (-0,3 %), крупи ячні (-0,1 %). 

Що здорожчало у серпні

Найбільше у серпні здорожчали сало (+2,8 %), цукор (+2,1 %), яловичина (+2,0 %), свинина (+1,8 %), манні крупи (+1,6 %), філе куряче (+1,5 %). Дещо менше зросли ціни на ковбаси варені першого ґатунку (+1,2 %) та птицю — курячі тушки (+1,1 %). Інші продукти, ціни на які відстежуються вітчизняною статистикою, здорожчали в межах 1 відсотка.

"Привертає до себе увагу зафіксована вперше з березня цього року здорожчання яєць – на 0,1 %. Загалом динаміка споживчих цін відповідає прогнозним оцінкам і дає підстави для уникнення різкого зростання у нинішньому році. Певний потенціал зростання традиційно мають продукти переробки та тваринництва, більш залежні від енергетичних та сировинних факторів, тоді як ціни на овочі і фрукти, скоріше за все продовжать зниження у вересні і, можливо у жовтні", — підсумував Юрій Лупенко.

Нагадаємо, оптові ціни на яблука цього року вдвічі перевищують торішні. Експерти пов'язують це із низкою факторів, у першу чергу — з перевагою пропозицій на імпортні фрукти. Аналітики кажуть, що хоч врожай яблука у 2022 році був хорошим, через закордонну продукцію, особливо в сегменті продукції середньої та високої якості, збільшення оптових цін цього року досягає майже на 150%, у порівнянні із минулим роком.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.09.2023 03:43